вівторок, 10 червня 2008 18:33

В університеті ціну на навчання підняли вчетверо

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

21-річна Іванна Буренко з Рівного четвертий рік навчається на факультеті художньої педагогіки в Рівненському гуманітарному університеті. Закінчує бакалаврат. За навчання платить 1800 грн на рік.

— У кінці березня прийшла староста і сказала, що на п"ятий курс треба перепідписати договори по платі за навчання. У деканаті їй сказали, що останній рік коштуватиме 8300 гривень, — розповідає Іванна. — Мотивують тим, що навчання стало роздільним: диплом бакалавра і диплом спеціаліста — це різні рівні. Тому й оплата нова.

Із цього року навчання на факультеті коштує 7,5 тис. грн. П"ятий курс (спеціаліст) — 8,3 тис. грн.

— Мама медсестра, хоча працює не за спеціальністю. Батько — водій тролейбуса. У мене є молодша сестра — закінчує 11-й клас. Їй також треба вступати у вуз, — говорить дівчина. — Якщо за мене батьки заплатять 8300 гривень, то сестра може тільки сподіватися, що поступить на державне. Бо нас двох вони не зможуть вивчити.

Родина Буренків живе у Рівному в двокімнатній квартирі. Іванна підробляє промоутером — проводить рекламні акції торгових марок у магазинах.

— Я собі на кишенькові витрати заробити можу, щоб на проїзд і на обід не просити у мами, — каже Іванна. — Якщо піднімуть оплату за університет, то навіть не уявляю, як ті гроші знайти. А ректор нам каже, що інфляція така. Але ж не в чотири рази — фінансисти кажуть про 30 відсотків.

Студентка того ж факультету Марія Міщук, 21 рік, приїхала із райцентру Демидівка на Рівненщині. Живе в гуртожитку.

— За житло платила 150 гривень на рік. А за навчання батьки допомагають. За перший семестр сама заплатила, а за другий — тато з мамою, — пояснює Марія. — Працюю у міській адміністрації. Вчуся за індивідуальною програмою. Отримала одну зарплату і віддала за семестр. 1800 на рік — це було нормально.

Каже, що нову суму разом із батьками змогла б знайти — вони працюють держслужбовцями в Демидівці. Але їй доведеться відмовитися від нового одягу та смачної їжі.

Нас двох із сестрою батьки не зможуть вивчити

— Вартість невиправдана. Де ж то таке бачено, щоб художню педагогіку зробити найдорожчим факультетом університету. Він завжди був одним із найдешевших. Коли ми вступали, наш художній коштував 1800 гривень, а математичні дисципліни — 2,5 тисячі, — обурюється Марія. — Серед наших активістів, які оскаржують рішення вузу, багато студентів із не дуже багатих родин. Їхні батьки платять з останнього, щоб дитині дати вищу освіту. Переводитися на заочне — теж невигідно. Мене з гуртожитку виженуть. Та й заочне за новими тарифами коштує 4,5 тисячі гривень.

Студенти зібрали 234 підписи з усіх факультетів проти введення нової оплати. Вони приводять аргументи: у договорах немає жодного слова про можливе зростання ціни й інфляцію.

— У нових договорах, на молодших курсах, є помітка: у разі інфляції можливі зміни тарифів. А в нас такого нема. Ми всі п"ять років маємо право за умовами договору платити 1800 гривень, — веде далі Міщук.

Підписи студенти відправили міністрові освіти науки Івану Вакарчуку. Нині чекають на відповідь.

— Рівненський вуз порушує права студентів, — упевнена юрист і народний депутат 26-річна Олеся Оробець, із Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти.

Вона пояснює: керівництво посилається на минулорічний наказ Міністерства освіти "Про затвердження умов прийому до вищих навчальних закладів України". Але той документ стосується вступників, а не студентів-контрактників, які кілька років успішно вчаться.

— У нас випуск 4 липня. Ректор сказав, що після цього ми вже не студенти РДГУ, — каже Іванна Буренко. — Але ми налаштовані йти до останнього. Подаватимемо до суду.

Адвокат рівненської юридичної компанії "Західноукраїнський юридичний альянс" Тарас Калита, 30 років, упевнений, що закон — на боці студентів.

— Вуз вимагає, аби вони платили вчетверо більше. Але ж у договорі прописано — п"ять років студенти вчаться і платять 1800 гривень, — каже Калита. — Договір — це і є вирішення проблеми. Ні інфляція, ні комунпослуги, ні зарплати викладачам — це не має значення. Є договір і його умови, що мають виконувати обидві сторони: студент і вуз. Нині студентам головне не підписувати нових документів, не погоджуватися на нові умови.

Зараз ви читаєте новину «В університеті ціну на навчання підняли вчетверо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути