середа, 21 лютого 2007 16:18

В Україні почало діяти бюро кредитних історій

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"П"ять років тому ми з чоловіком взяли кредит на квартиру, — розповідає киянка Анастасія Романенко, 35 років. — Узяли в банку 40 тисяч доларів. Купили трикімнатну квартиру біля метро Контрактова площа. Тоді вона коштувала 80 тисяч. Ми з Борисом заробляємо дві тисячі доларів. Він працює головним менеджером у приватній фірмі — отримує 1600 доларів. У мене заробіток не постіний — я оформлюю інтер"єри кав"ярень. Замовлення то є, то немає. Кредит мали виплачувати по 750 доларів щомісяця".

Родина завжди віддавала гроші вчасно. Інколи навіть більше. Півроку тому чоловік потрапив у ДТП і зламав обидві ноги. Перелом був нетяжкий, але три місяці він не працював.

— А в мене не було жодного замовлення, — сплескує руками Анастасія. — Банку це пояснити неможливо. Я сто разів ходила з довідками з лікарні до банку. Але нашу квартиру виставили на продаж. На гроші, які нам повернув банк, ми купили двокімнатну у спальному районі. Узяли кредит на дві тисячі доларів на ремонт. Уже його виплатили.

Анастасії та Борисові пощастило. Якби така історія трапилася нині, то подружжя не змогло б більше узяти кредит. Із 30 січня цього року в Україні почало діяти Перше всеукраїнське бюро кредитних історій. На кожну людину, яка бере банківський кредит, у Бюро заводять справу — кредитну історію.

Кредитну історію знищують через 10 років

Наприклад, клієнт 19 років поспіль сплачував кредит 1 числа кожного місяця. Якось захворів і сплатив кредит 3 числа. Ця інформація відразу псує кредитну історію. Якщо такі порушення повторюються і доходить до того, що договір між банком і клієнтом розривається, а квартиру виставляють на продаж — клієнтові важко буде взяти навіть найменший кредит у будь-якій фінансовій установі країни.

До Бюро надходить інформація про всіх клієнтів. Зіпсовану кредитну історію відновити практично неможливо, адже має пройти 10 років, доки її знищать.

Клієнт має право не дозволити банку передавати інформацію про сплату кредиту до Бюро. Але в такому разі банк узагалі може не позичити грошей.

Бюро кредитних історій — частина банківської кредитної системи у західних країнах. Їх створюють, щоб убезпечитися від неплатоспроможних клієнтів. Бездоганні кредитні історії мають переваги. Наприклад, кредитну ставку можуть зменшити на кілька відсотків. Це зекономить кільки тисяч доларів. На Заході мати бездоганну історію простіше, ніж у нас.

— У Польщі, наприклад, таке бюро діє майже 10 років, — розповідає член Варшавського бюро кредитних історій Маріуш Пєхота, 56 років, з міста Торунь. — Поляк сто разів подумає, чи варто ув"язуватися в кредитну історію. Та в Польщі є досить надійний соціальний захист, медична та фінансова страховка. Якщо людина втрачає роботу, вона отримує грошову компенсацію. Тих грошей буде достатньо, аби виплачувати кредит. Крім того, нормально жити, доки не знайде нову роботу.

Українські банкіри готові до того, що охочих узяти кредит поменшає. Однак вважають це тимчасовою незручністю. У бізнес-плані Бюро заплановано зібрати 16 млн кредитних історій до 2009 року.

Які банки увійшли до Бюро

"Агробанк", "Агрокомбанк", "Брокбізнесбанк", "ВАБанк", ВТБ (Україна), "Донгорбанк", "Індустріалбанк", "Кредит-Днепр", "Кредитпромбанк", "Міжнародний іпотечний банк", "Мрія", "Надра", "НРБ-Україна", Ощадбанк, "Перший Інвестиційний Банк", "Південний", "ПроКредитБанк", ПУМБ, "Райффайзенбанк-Аваль", "Старокиївський банк", "ТАС-Інвестбанк", "ТАС-Комерцбанк", "Трансбанк", УПБ, "Укргазбанк", "Укрексімбанк", "УкрСиббанк", "Укрсоцбанк", "Фінанси і кредит", "Форум", "Електрон Банк".

Зараз ви читаєте новину «В Україні почало діяти бюро кредитних історій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути