Ексклюзиви
четвер, 06 січня 2022 09:31

Українці отримують спадки від італійців і чехів

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— Українці часто отримують спадки за кордоном, порівняно з громадянами інших держав, — розповідає 34‑річний Юрій Омельянчук, директор компанії "Адвокат в Європі".

У кожній країні прописано, наскільки далекі родичі можуть претендувати на майно померлого. Деякі дозволяють навіть п'ятиюрідним. Але найчастіше обмеження закінчуються на двоюрідних. Так у Канаді, наприклад. Спадок може перейти тільки до живої людини. Був випадок, коли дев'ятьом людям із українського села залишилося майно зі Сполучених Штатів. На момент смерті заповідача живими лишилося троє, із заповіту. По закону штату Нью-Йорк, спадок фактично мали отримати три родини. Але зібралися всі дев'ять сімей, домовилися і поділили майно на всіх.

Найчастіше у спадок залишається нерухомість за кордоном. Як правило спадкоємці її продають. Буває, що отримують ­200–600 тисяч доларів. Може залишитися бізнес. Люди думають: "Стану тепер багатим". Це не так. Інколи боргів у померлого більше, ніж майна. Тоді можна відмовитися від спадщини. Ця процедура популярна в поляків. Вони мають право на отримання кредитів у європейських банках. Тому делікатно підходять до питання успадкування. Бояться, що можуть отримати від померлих родичів не тільки квартиру, а й кредит на неї. Якщо людина померла, а спадкову справу ведуть майже рік, то доведеться як мінімум оплатити борг за комунальні послуги, косіння газонів.

— Якщо говорити про Сполучені Штати, то це досить стара спадщина. Було вісім міграційних хвиль українців до цієї країни. Зараз надходить спадщина від людей, які виїжджали в 1940‑х. Щороку їх меншає, — продовжує Омельянчук.

Активніша спадщина — країни Європейського Союзу. Помирають люди у віці 50–65 років. Це міграційна хвиля 1990‑х. Також часто надходять спадки з Польщі, Чехії, Німеччини, куди українці останні роки їдуть на заробітки. Залишають там банківські рахунки із зарплатнею. Часто звертаються щодо успадкування майна в Італії. Зазвичай це трудові мігранти, які доглядали літніх італійців. Діти до них майже не навідуються. Тому вони міцно прив'язуються до доглядальників. Переписують на них майно. Залишають земельні ділянки, вілли, квартири. По італійському законодавству потрібно протягом року або не пізніше 10 років, з'явитися в нотаріуса. Заявити, що приймаєте спадщину. Інакше справу закриють і майно перейде у власність комуни. Нотаріус шукає й інших спадкоємців померлого. В Італії, як і в Україні, є обов'язкова частина для членів сім'ї: дружини, чоловіка, дітей. Навіть якщо заповіт написаний на громадянина України, все одно доведеться ділитися з італійцями. І як правило вони не надто щасливі, що батько чи мати переписали майно на чужу людину. Іноді заповіт можуть оскаржувати в суді. Доводять, що померлий був нездоровий або психологічно нестабільний, міг піддаватися чужому впливу. У такому разі потрібно надати конкретні довідки від лікарів, психологів. Також спадки в Італії отримують українки, які вийшли заміж за місцевих. Дружина без проблем успадковує спадщину від чоловіка. Вдова може отримувати пенсію померлого, якщо вона більша. У багатьох країнах Європейського Союзу є така процедура.

Звертаються люди до 35 років, чиї батьки були держслужбовцями. Або часто їздили у справах за кордон, мали там банківські рахунки. Сім'я розуміє, що могли лишитися кошти. Але вони не знають, у яких банках, країнах. Починаємо розслідування. Беремо паспорти, візи померлих. Дивимося, куди й коли їздили. Після встановлення рахунків, банку, родичі можуть відкрити спадщину в тій країні. Запам'яталася справа в Австрії. Громадянка України там навчалася, зустрічалася з місцевим. Коли дізналася, що вагітна — повернулася в Україну. Вийшла заміж за хлопця, з яким мала стосунки до поїздки за кордон. Записала його батьком сина. За вісім років громадянин Австрії помирає у віці 47 років. Виникає питання — як отримати спадок. Адже в свідоцтві про народження хлопчика записаний інший. Довелося доводити, що саме померлий був біологічним батьком. А його тіло кремували, порох розвіяли. Робили тест ДНК з сестрою померлого. Збіг був 78 відсотків. Цього достатньо, щоб претендувати на спадок.

— Від моменту, коли людина дізнається про спадок і отримує його, може пройти різний час. Усе залежить від законів країни, де відкрита справа. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки й Канаді суд призначає розпорядника майна. Він має зібрати інформацію про все майно померлого. Оплатити податки, борги. Чистий залишок передає спадкоємцям. Якщо це приватний розпорядник, то процедура займе рік-півтора. Якщо державний — довше, — говорить Юрій Омельянчук.

Останні два-три роки в Україні масово отримують спадки від людей, які поїхали на заробітки в Польщу, Чехію. Померли там, а зарплата лишилася за кордоном на банківських рахунках. Суми незначні, але люди хочуть повернути кошти в сім'ю. В такому випадку родичі подають заяву за місцем останнього проживання померлого в Україні. Нотаріус видає постанову про успадкування всього майна. Окремо прописує, зокрема, за кордоном. Між Україною та Польщею є двосторонній договір про визнання нотаріальних дій. Потрібно лише зробити переклад документів. Потім адвокат звертається до польських банків і вони повертають кошти. На Мальті є банківський рахунок моряка-українця, там зберігається близько 12 тисяч доларів. Із банком наші адвокати борються півтора року. Всі документи є, але фінустанова в односторонньому порядку не реагує та не повертає гроші. Це незаконно, але таке зустрічається часто. Є країни, які зобов'язують свої фінустанови інформувати членів сім'ї померлого про те, що особа мала на банківському рахунку заощадження. Наприклад, у Польщі 2019 року прийняли відповідний закон. Коли на рахунку залишилися кошти й по ньому немає жодного руху протягом п'яти років, то банк зобов'язаний звернутися до єдиної системи загублених рахунків. Інформація там відкрита, всі можуть її перевірити. Буде вказано прізвище, ім'я і в якому банку рахунок. Суму грошей ніколи не зазначають. Те саме в США: інформацію про загублені рахунки публікують в інтернеті.

Трапляються великі спадки — від 3 до 30 мільйонів євро. Був такий випадок: майно померлого оцінили в 6 мільйонів євро. Його сім'я довго не могла між собою домовитися, як поділити. Сварилися майже два роки. За цей час вартість майна впала до 2 мільйонів. Як правило, великий спадок — це завжди скандал у родині.

Просять переказати гроші на вигадані податки

— Шахрайства зі спадками зустрічаються майже щодня. Працюють зазвичай міжнародні угруповання, — каже 34‑річний Юрій Омельянчук, директор компанії "Адвокат в Європі".

Поширена ситуація: надсилають повідомлення чи листа, що людина зі схожим прізвищем загинула. На її рахунку лишилася солідна сума. Пропонують допомогти оформити спадок. За послуги просять половину кош­тів. Як правило, громадяни погоджуються. Далі шахраї починають просити гроші. Мовляв, комісію банку треба сплатити, податки. Мінімальна сума переказу шахраям, яка траплялася — 150 доларів, максимальна — 25 тисяч доларів. Інша історія шахрайства — спадок від баби. Людина отримує повідомлення, що родичка смертельно хвора. Вона має на рахунку 200 тисяч євро. Обіцяє заповісти майно. За місяць на зв'язок виходить адвокат, якого нібито зобов'язали передати спадщину. Він просить родича оплатити послуги нотаріуса — 2–2,5 тисячі євро. Мовляв, після цього спадок твій. Люди зазвичай не жаліють грошей.

Якось звернулася жінка. Розповіла, що у Сполучених Штатах помер її чоловік. Він був генерал армії. Лишилися будинки, машини, 1,5 мільйона доларів на рахунку. З нею зв'язався адвокат. Попросила допомогти оформити спадок. Запитав, коли вона востаннє була у США. Виявилося, ніколи. З чоловіком спілкувалися телефоном, він мав вислати запрошення. Зрозумів, що це шахрайство. Вона не повірила, почала ображати. Сказав, що нічим не допоможу. За деякий час знову звертається до нас, може забула. Тільки тепер чоловіка називає знайомим. З'ясувалося, що шахраї попросили переказати 7 тисяч доларів на якісь вигадані податки. Документи намалювали в фотошопі. Вона так щиро повірила в цю історію, що 40 днів ходила в траурі. Шахраї її вели протягом трьох місяців. Від імені того чоловіка переписувалися. Потім в інтернеті якось одружили, вислали сертифікат. Вона ходила щаслива, що тепер заміжня та поїде жити в Америку. А далі шок — чоловік помер.

Щоб розпізнати шахраїв, треба залучати до спадкової справи третю сторону — адвоката чи юриста. У жодному разі не оплачувати ніяких попередніх платежів. Послуг, за які має платити спадкоємець, мало. Одна з них — переклад документів.

Зараз ви читаєте новину «Українці отримують спадки від італійців і чехів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути