пʼятниця, 11 січня 2019 06:25

Україна не готова до скорочення робочого тижня

Роботодавці у Великій Британії, Японії, Новій Зеландії скорочують робочий тиждень до чотирьох днів. Пояснюють, що це допоможе підвищити продуктивність праці та зменшити професійне вигорання працівників.

— Україна не готова до скорочення робочого тижня. Більше того, наші роботодавці не завжди погоджуються на гнучкий графік чи віддалену працю. Українці традиційно працюють п'ять днів на тиждень, мають два вихідні. У деяких компаніях робочий тиждень триває шість днів, — говорить експерт ринку праці Тетяна Пашкіна, 45 років. — Більшість роботодавців — прихильники класичного стилю управління. Вимагають, щоб людина була на місці з 9:00 до 18:00. Є деякі професії, де зменшення робочого тижня справді може допомогти збільшити продуктивність праці. Йдеться про творчих людей чи програмістів. Водночас, якщо робота монотонна, конвеєрна і не дуже інтелектуальна — це невигідно. Як правило, люди отримують зарплату за відпрацьовані години. Тому намагаються працювати ще більше. Це стосується і наших заробітчан. Якщо українці працюватимуть чотири дні, то на п'ятий знайдуть собі підробіток. Щоб мати додаткові гроші.

Сьогодні в Україні маємо 40-годинний робочий тиждень. Тобто за день потрібно відпрацювати 8 годин. Понаднормова праця має оплачуватися. Дехто пропонує інші варіанти компенсації. Наприклад, якщо сьогодні затрималися на роботі, то маєте право завтра прийти пізніше. Або ці години додають до відпустки. Усе залежить від роботодавця. В рамках одного підприємства може бути декілька робочих графіків. Один — для виробничого цеху, інший — для офісу. Ті, хто працює в сфері продажів, підлаштовують робочий графік під клієнтів. Програмісти й маркетологи взагалі можуть працювати з дому. Головне — результат. На частині підприємств діє преміальна система оплати. Крім базової ставки, працівники отримують додаткові кошти за результатами роботи.

— У Європі роботу рахують не днями, а годинами. Тому 4-денний робочий тиждень не означає можливості працювати менше. Все одно доведеться відпрацювати певну кількість годин, щоб отримати зарплату, — каже економіст Олександр Охріменко, 54 роки.

— У німецьких компаніях перерва на обід триває не більше 20 хвилин. Там навіть визначається час на туалет. Роботу, яку в Україні виконують троє людей, за кордоном доручають одній. Знаю випадки, коли українці їхали працювати в Німеччину на високу зарплату. А вже за півроку поверталися додому. Не витримували. В Україні теж потрібно ввести погодинну оплату праці. Тоді відпаде необхідність рахувати, скільки днів ти працюєш.

Зараз ви читаєте новину «Україна не готова до скорочення робочого тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути