Минулої середи киянка Валентина Звягіна, 58 років, прийшла по свинину на Бессарабський ринок. Він — у центрі столиці.
— Вважається, що цей ринок дорогий. І покупців багато, навіть увечері. Але я от бачу, що ціни тут, як у нас на Деміївці. А свиняча ніжка на холодець тут дешевша. Коштує десятку. Продавщиця ще гривню скинула. А на Деміївці — 15.
Сало на Бессарабці коштує 40–45 грн/кг. М"ясо зі стегна — 50 грн/кг. Удень та ввечері ціни однакові. Такі самі й у супермаркетах.
На ринках ціни на яловичину та свинину восени мають трохи знизитися. Однак готові ковбаси, шинки з наступного року можуть подорожчати. Їх виробляють здебільшого з імпортного м"яса. Його Верховна Рада збирається обкласти додатковим 15-відсотковим збором.
— Найвідчутнішим це нововведення буде для м"ясопереробників. Аби здешевити виробництво, вони завозитимуть дешевше м"ясо. Хоча імпортна сировина й без того має низьку якість, — розповідає Марія Колесник, 33 роки, аналітик консалтингової компанії "ААА".
Істотного подорожчання м"яса після введення додаткового збору не буде, вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень 32-річний Олександр Жолудь.
— Ціна на свинину зросте на вісім-десять процентів. На курятину — менше. Скажімо, свиняча вирізка з Нового року буде на 5–10 гривень дорожча.
Коментарі