четвер, 12 квітня 2007 16:57

Сумчанка Олена Грицкевич шиє молодіжний одяг

Сумчанка Олена Грицкевич, 29 років, торік стала приватним підприємцем — шиє молодіжний одяг. Невеликими партіями розвозить його на ринки в Києві та Харкові.

— Це моя давня мрія, — каже Олена. — Змалу шила для ляльок, перешивала свій одяг. Закінчила Київський університет технології та дизайну. Спершу збиралася шити тільки для дітей. Навіть марку підходящу придумала — "Долонька". А тоді придивилась, у чому наші підлітки і молодь ходять — суцільний Китай. От і почала розробляти власні моделі. Молодіжну марку назвала "Індиго".

Щоб навчитися основам бізнесу й управління, ходила на спеціальний тренінг. У серпні 2006-го ми почали шити.

Гроші для старту фінансовий консультант з компанії "Київ-фінанс" порадив узяти в банку. "ОТП-банк" видав споживчий кредит на 110 тис. грн під 14% річних на 9 років. Віддала в заставу власну двокімнатну квартиру. На 20 тис. грн закупила тканин. Найбільше витратила на обладнання — 11 вишивальних, петельних, швейних і оверлочних машин. Усе привезла з-за кордону, бо там дешевше. Винаймає приміщення на фабриці "Сумикамволь". За оренду платить 1200 грн щомісяця.

На підприємстві Олени Грицкевич працюють конструктор-дизайнер, технолог. П"ятьом швачкам платить не менш як 600 грн на місяць. Олена хоче найняти ще трьох і запровадити дві зміни. Треба нарощувати виробництво і ставити пошив одягу на потік, пояснює.

Ціни на одяг "Індиго" — 30–170 гривень

— Одна шитиме комір, інша в"язатиме петлі, третя пришиватиме рукави. Поки що ми виробляємо до ста одиниць однієї моделі одягу. А треба хоча б триста. Тоді знизимо собівартість, — ділиться планами Олена.

Олена Грицкевич відкрила бутик "Індиго" в сумському універмазі "Київ" на вул. Кооперативній. Ціни — від 30 до 170 грн. На полицях розкладені футболки, спідниці, сорочки, шорти, штани й жакети. У весняно-літній колекції 65 моделей. Малий покупець може вибрати собі наліпку з малюнком. За допомогою спеціальної машини — термопресу його перенесуть на одяг.

— У Харкові в мене теж є точка на ринку "Барабашова", — розповідає Олена. — Стою там із продавцем, вивчаю вподобання покупців. З оптовиками, які постачають одяг на інші ринки та магазини, не хочу мати справи. Бо беруть одяг задешево і ставлять подвійну націнку. А мій "навар" — 20–25 відсотків.

Олена планує налагодити власну мережу прямого продажу — як у фірмах "Ейвон" або "Мері Кей". Роздаватиме каталоги одягу "Індиго" молодим мамам, які сидять у декреті. Ті шукатимуть покупців і з кожної проданої речі матимуть свій відсоток. Олена Грицкевич хоче розширити мережу по всій країні. Тому бере участь у столичних виставках одягу. Асоціація дитячої моди показує її колекції на подіумі.

— Маю за приклад російську торговельну марку "Глория Джинс", — каже Олена. — Вони теж шиють молодіжний одяг. За п"ять років, почавши з нуля, стали найвідомішою в СНД маркою.

Зараз ви читаєте новину «Сумчанка Олена Грицкевич шиє молодіжний одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути