Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2010 02:14

"Приватбанк" може перекрити кордон 12 тисячам боржників

"Приватбанк" може перекрити кордон 12 тисячам боржників

397 боржникам "Приватбанку" суди заборонили виїжджати за кордон. Із них 15 клієнтів уже намагалися виїхати з країни, повідомляє прес-служба фінустанови. Боржники не повертали кредити понад 90 днів. Заборона на виїзд може поширитися ще на 11,5 тис. вкладників. Справи розглядають у судах.

Ситуацію коментує 42-річний Едуард Багіров із Міжнародної ліги захисту прав громадян України.

Банк називає цих людей недобросовісними боржниками.

— Визначити недобросовісність боржника може лише суд. Треба довести, що кредити не повертають з умислом. В Україні переважно йдеться про борги через складну економічну ситуацію.

Банк передає інформацію про клієнтів державним установам. Це розголошення банківської таємниці?

— Боржників вносять у реєстр прикордонної служби, митниці. Доступ до нього має обмежене коло осіб. Розголошувати особисті дані громадян із реєстру, наприклад через Інтернет, посадовці не мають права. Тоді це буде розголошення.

Чи законно обмежувати свободу пересування громадян?

— Банк має право звертатися до суду з вимогою повернути борги. У тому числі й обмежити виїзд з України. Ці кошти клієнт може направити на погашення кредиту.

Але з морального боку, банк втрачає більше. Бо не з"ясовує причини виїзду. Бізнесмен може їхати за кордон із метою залучити інвестиції. Щоб потім повернути кредит. Крім того, останні рік-півтора люди в такому стані, що їм потрібен відпочинок. Іноді — допомога психологів, а то й психіатрів.

Як відновити права на виїзд за кордон?

— Треба подавати до Апеляційного суду. Бо справи на боржників розглядали, напевне, без їхньої участі. Якщо боржник банку не знав про суд, був відсутній на засіданнях — це підстава для апеляції та скасування рішення.

Зараз ви читаєте новину «"Приватбанк" може перекрити кордон 12 тисячам боржників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути