пʼятниця, 30 липня 2010 04:47

Як я міняв затоптану п"ятірку на нову

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  П’ять гривень, знайдені на газоні, збереглися на дві третини початкової площі банкноти. Таку банки повинні приймати на обмін
П’ять гривень, знайдені на газоні, збереглися на дві третини початкової площі банкноти. Таку банки повинні приймати на обмін

— Онде 5 гривень валяються, — приятель показує на газон біля офісу. Приглядаюся. На затоптаному в багні папірці проглядає портрет Хмельницького. Країв немає, багато розривів. Проте номер читається.

За інструкціями Національного банку, зношені, розрізані, склеєні купюри повинні приймати всі банки. За умови, що на обох частинах збігаються номери, а площа не менша за 55% нової банкноти. Таке передбачено листом Нацбанку N11-311/675-1894 від 20 лютого 2006 року.

П"ятірка з газону, хоч і брудна, збереглася більш як на дві третини. Несу поміняти її на нову в найближчий банк. У відділенні Ощадбанку на вул. Хорива в Києві працюють три каси.

— Таку вже ніхто не поміняє, навіть Нацбанк. Цю п"ятірку кілька разів візьмеш у руки — і  нічого з неї не залишиться, — каже касирка років 50.

Іду в "ОТП банк" на розі Верхнього Валу та Костянтинівської. До каси стоять дві жінки. Одна, побачивши п"ятірку, пропускає мене перед собою.

— Цікаво подивитися, як її мінятимуть, — пояснює.

— Ми не можемо таку прийняти. Не розумієте чому? — підвищує голос касирка. — Я таку купюру не візьму, бо взагалі номерів не бачу. Підходьте в головний офіс банку, спробуйте  там.

У "Діамант банку" та "Ерсте банку" біля метро Контрактова площа теж відмовили:

— Номери є, але цього недостатньо. Мають бути всі водяні знаки. Купюру має перевіряти експерт на спеціальній матриці. У відділенні немає ні експерта, ні апаратури.

Відмовили і "Альфа банк", "Артембанк", "Київ", "Приватбанк" і "Сбербанк России" біля метро Лук"янівська. Касири не захотіли брати брудну п"ятірку в руки.


Погодилися прийняти банкноту в "Прокредит банку" та "Фортуна-банку" на Подолі.

П"ятірку обдивлялися з усіх боків. Попросили заповнити анкету і показати паспорт, ідентифікаційний код. Попередили, що треба чекати на обмін від двох до п"яти днів.

Швидко обмінюють лише у відділенні Національного банку.

— Це ж треба так необережно поводитися із грошима! Навіть протрухла, — дивується касирка років 35. Подає через віконце жовтий напівпрозорий аркуш. — Підклейте банкноту на цей папір — і я видам вам нові 5 гривень.

З однієї двохсотки робили дві

Шахраї з Дніпропетровської області 2007-го здали в банки кілька сотень нібито пошкоджених банкнот по 200 грн.

Купюри розрізали впоперек. Потім склеювали скотчем і перерізали по склеєному знову, тепер нерівно і навскіс. Зрізи обпалювали, щоб обидві частини купюри мали вигляд частково згорілих. На кожній половині банкноти зберігався номер. Їх здавали на обмін і отримували 400 грн.

Тепер усі банки повідомляють про обмін пошкоджених купюр у Нацбанк. Мають записувати номери купюр і паспортні дані клієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Як я міняв затоптану п"ятірку на нову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути