четвер, 29 липня 2010 02:34

Робочий день скорочують у спеку

У теплу пору року в робочому приміщенні — заводському цеху, крамниці чи кабінеті має бути температура +22...24°С.

Якщо вища — потрібно скорочувати робочий день, розповідає 24-річний Олександр Кротенко, радник юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс":

— Умови температурного режиму на робочому місці регулюються системою стандартів безпеки праці ГОСТ 12.1.005-88 "Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони". Вони визначають максимальну і мінімальну температури, при якій працівники можуть виконувати свої обов"язки протягом 8-годинного робочого дня.

Найвища допустима температура не повинна перевищувати +28°С. Якщо термометр показує 28,5°С, у людини є право працювати на годину менше. При +29°С робочий день має тривати 6 год. При +29,5°С — 5,5 год. При +30°С — 5 год. При +30,5°С дозволяється працювати 4 год. на день. При +31°С — 3 год. При +32°С на робочому місці слід перебувати 2 год., а при +32,5°С — годину в день.

Троє працівників мають скласти акт про температуру на робочому місці

— Ці правила обов"язкові для всіх підприємств і організацій, — наголошує юрист. — Працівникам слід скласти акт про температуру на робочому місці. Його можуть підписати будь-які три особи. Якщо керівник не дотримується санітарних норм, не скорочує робочий день — скаржтеся в місцеву санепідемстанцію. Вона може накласти штраф на керівника та видасть обов"язковий до виконання припис про скорочення робочого дня.

Зараз ви читаєте новину «Робочий день скорочують у спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути