пʼятниця, 30 липня 2010 04:25

Наталія Швидка доглядає дітей у німецькій родині

Автор: фото: Володимир МУКАН
  У відпустку Ірина Попко (у центрі) приїхала до Києва з друзями-німцями. Вони живуть поряд з родиною, де дівчина няньчить дітей. Минулої середи Ірина та її гості ходили парками на Дніпровських схилах
У відпустку Ірина Попко (у центрі) приїхала до Києва з друзями-німцями. Вони живуть поряд з родиною, де дівчина няньчить дітей. Минулої середи Ірина та її гості ходили парками на Дніпровських схилах

Закінчивши торік столичний університет, киянка Ірина Попко поїхала працювати в Німеччину. Влаштувалася нянею.

— Подруга розказала про програму "О-пер". Вона вже працювала в Німеччині, розповідає Ірина Попко, 23 роки. — Я одразу загорілася. Хотіла добре опанувати німецьку мову.

Ірина звернулася в офіс "О-пер" на столичному бульв. Дружби Народів. Заповнила анкету. Описала вимоги до роботодавця.

— Треба вписати, скількох дітей і якого віку погоджуюся няньчити, що можу робити. Я попросилася в сім"ю, де немає курців. Потім організація розглядає вимоги родин. Підходящих няньок пропонують господарям на вибір. Коли мене обрали, то зателефонували, щоб у розмові перевірити мою німецьку.

— Коли я вже оформлювала документи, побачила список тих, хто їде. На чотирьох аркушах були прізвища та особисті дані. Багато росіян і турків. Але половина — українці, — згадує Ірина.

В офісі "О-пер" за послуги беруть 140 євро. Квиток на автобус купила за 80 євро. Оформила закордонний паспорт.

— Працювати буває складно, — ділиться досвідом киянка Наталя Швидка, 24 роки. Вона теж працює за програмою "О-пер". — Із першої сім"ї я пішла за два місяці. Там було двоє дівчаток. Менша дуже вередлива. Збираю її в дитсадок, а вона опирається. Веду за руку — верещить. Містечко невелике. Батькам одразу переказують, що я нібито погано поводжуся з дитиною. Я змінила сім"ю.

За рік я вже була у Парижі, Римі та Венеції

Тепер у селі біля міста Штутґарт Наталія няньчить двох хлопців, 2 і 5 років. Пере та прасує їхній одяг, готує, миє посуд.

— Меншому треба міняти памперси. Дивитися, щоб старший не пхав руки у двері, коли їх зачиняють. А йому це чомусь подобається.

Сім"я оплачувала Наталії заняття з німецької та дорогу. Також медичну страховку. Харчування — теж коштом господарів.

— На руки дають 260 євро. Це вважають кишеньковими грошима, а не зарплатою, — каже Ірина. — Небагато, але вистачає. За рік я вже була у Парижі, Римі та Венеції. Одного разу мені дали грошей на поїздку.

— Але є й такі хлопці-дівчата, що працюють зрання до смеркання, — продовжує Наталя. — Хлопців-няньок по селах примушують поратися біля худоби.

Німецькі агентства з працевлаштування пропонують нянькам зарплату до 600 євро.

— Їхні вакансії є в Інтернеті. До речі, вони грошей не беруть. Будь-де довго не витримаєш. Хочеться додому. Спочатку все ніби нормально. Тебе називають на ім"я. Але за півроку ти вже не людина, а "о-пер". Я попередила хазяїв, щоб так до мене не зверталися. Подіяло.

Контролери метро повернули штраф

У Німеччині плата за проїзд у громадському транспорті залежить від відстані. На станціях  метро стоять автомати з продажу квитків. Білет на одну годину проїзду транспортом у Берліні коштує 2,2 євро. На вході квитки не перевіряють.

— Зате по вагонах постійно ходять контролери. "Зайців" штрафують на 60 євро, — розповідає Ірина Попко. — Якось я не купила квитка, бо автомат був поламаний. Заходить контролер. Я йому пояснила. Все одно виписав мені штраф. Але записав у квитанції про несправність квиткового автомата. За тиждень мені повернули 60 євро. Автомат перевірили. Він справді був несправним.

Зараз ви читаєте новину «Наталія Швидка доглядає дітей у німецькій родині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути