пʼятниця, 19 жовтня 2018 00:50

Рахунки зменшаться на 20 відсотків

Кабмін дозволив установлювати прилади обліку тепла в будинках із вертикальною системою опалення. Така — в більшості багатоповерхівок радянської забудови.

Раніше лічильники тепла були тільки в новобудовах із горизонтальною системою опалення.

— У старих будинках мешканці можуть установити прилади-розподілювачі на батареї. І таким чином регулювати температуру в квартирах, економити тепло. Платити за власним лічильником. Додатково доплачуватимуть за обігрів загальних місць користування та допоміжних приміщень у багатоповерхівці. Платежі залежатимуть від площі квартири. Це європейська практика, — каже віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, 51 рік.

Лічильники повинні встановити не менш як половина мешканців будинку, щоб плату за тепло почали нараховувати кожній квартирі індивідуально. Люди купуватимуть прилади за свій кошт.

— Прилади обліку тепла використовують у Чехії, Польщі, Словаччині, Білорусі та Росії. В Україні масове встановлення лічильників штучно стримували, — розповідає 68-річний Олександр Сергієнко, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста". — Уряд дозволив їх у старих будинках, щоб компенсувати зростання цін на комунальні послуги. Протягом двох років вартість газу планують підвищити на 40 відсотків. У результаті подорожчає й теплова енергія. Але досі немає нормативних документів, де розписана процедура встановлення приладів-розподілювачів. Не знаємо, хто їх сертифікує, веде облік. Лічильники тепла можна встановлювати, навіть якщо будинок неутеплений. У квартирах на нижніх поверхах, як правило, холодніше, ніж на верхніх. Мешканці останніх часто відкривають вікна й балкони, щоб було чим дихати. Після утеплення будинку так робитимуть усі, незалежно від поверху. Тому утеплення без лічильників не дасть ефекту економії.

— Щоб почати економити, прилади-розподілювачі потрібно встановити на кожну батарею в квартирі. Крім них, ще кріплять регулятори. Можна буде зменшувати подачу тепла в кожній кімнаті окремо, — говорить енергетичний експерт Марія Яковлєва, 47 років.

— Сьогодні українці отримують завищені рахунки за комунальні послуги. Завдяки лічильникам платежі можуть скоротитися мінімум на 20 відсотків. Гроші, які люди витратять на купівлю приладів, швидко окупляться. Крім того, у програмах Фонду енергоефективності (запрацює 2019-го. Оплачуватиме частину витрат на утеплення житла. — ГПУ) передбачена компенсація за встановлення лічильників тепла. Щонайменше 50 відсотків вартості приладу. Тим, хто отримує субсидію — 70.

Зараз ви читаєте новину «Рахунки зменшаться на 20 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути