вівторок, 13 серпня 2019 00:41

Просити гроші на салон краси побоялася

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.svoi.city
  Наталія Панфілова готує та продає чебуреки на ринку в Одесі. Виграла два гранти на відкриття власної справи
Наталія Панфілова готує та продає чебуреки на ринку в Одесі. Виграла два гранти на відкриття власної справи

— Чебуреки навчила готувати подруга, яка працювала кухарем. Разом смажили їх на моїй кухні, носили продавати на ринок і по магазинах в Авдіївці. Справа була прибуткова, — розповідає Наталія Панфілова, 45 років. П'ять років тому переїхала з Донеччини в Одесу з чоловіком і двома дітьми. Відкрила чебуречну.

— Завжди мріяла про салон краси та реабілітаційний центр для людей, які опинилися в тяжких життєвих умовах. Після переїзду до Одеси хотіла спробувати себе в новому бізнесі. Але треба було заробляти гроші, годувати дітей. Потрапила на навчання підприємців від міжнародного фонду "Відродження". Там переселенцям давали кошти на бізнес. Просити гроші на салон краси побоялася. Потрібно розробити бізнес-план, а я нічого в цьому не розумію. Для чебуреків мало що треба. Вмію їх робити, і це приносить прибуток.

Не думала, що доведеться залишитися жити в Одесі надовго. Приїхали сюди без техніки, речей. Усе залишилося в Авдіївці. Пізніше мені передали з дому фритюрницю для смаження чебуреків. Коли отримала перший грант — 30 тисяч гривень на власну справу, почала шукати приміщення. Оренда в Одесі дорога, за квадратний метр просять від 4 до 6 тисяч гривень на місяць. Допоміг інвестор. Домовився з директором ринку, щоб мені виділили точку. Два місяці, коли починала, взагалі звільнили від орендної плати. Потім я виграла ще один грант на розвиток бізнесу — 8 тисяч євро (понад 226 тис. грн. — ГПУ). Перейшла у більше приміщення, купила техніку. Розширила асортимент — пропоную піцу, молдовські плачинди, пиріжки з листового тіста. Чебуреки готую з м'ясом, бринзою і томатами, грибами та сиром. Можу зробити з будь-якою начинкою, яку захоче клієнт. Найчастіше замовляють класичні з м'ясом.

Зараз ви читаєте новину «Просити гроші на салон краси побоялася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути