Ексклюзиви
понеділок, 19 травня 2008 18:08

Підприємці борються за землю в Коровинцях

Коровинці Недригайлівського району на Сумщині розташовані за кілька кілометрів од рідного села чинного президента України. Нинішньої весни там виникла майже детективна історія. Пов"язана вона з тим, що 2008 року закінчився термін договорів оренди земельних паїв. У Коровинцях, як і в більшості інших сіл, настав час переукладення цих угод.

П"ять років тому селяни підписали їх із місцевим приватним підприємством "Коровинці" — по суті, правонаступником колгоспу "Комінтерн", що існував тут за радянських часів. Він був відомий своїми виробничими успіхами чи не на весь Радянський Союз.

Однак останнім часом особливих успіхів не було. Майже чверть полів не засівали, терміни посівних кампаній не раз зривали, добрива, хімічні засоби захисту рослин використовували в обмежених кількостях. Підсумок п"ятирічки: борги перед бюджетом, Пенсійним фондом, Фондом соціального страхування на випадок безробіття, майже півмільйонний борг із заробітної плати, невдоволеність серед жителів Коровинської сільради. Як результат усього цього, висновок фахівців районного управління агропромислового розвитку, озвучений його начальником Г. Таранченком у газеті "Голос Посулля": "Для докорінного поліпшення економічної ситуації в господарстві потрібне залучення значних фінансових і матеріально-технічних ресурсів, а для цього необхідний сильний і ефективний інвестор".

Останнього довго чекати не довелося. За даними консалтингового агентства "ААА", за 2007 рік ціни на зерно третього класу зросли з 700 до 1300 грн/т, кукурудза подорожчала з 600 до 1200 грн/т, соя — з 1200 до 2200 грн/т. Враховуючи майже 100% зростання цін на зернові, можна прогнозувати вищу рентабельність сільськогосподарського виробництва. Цим і пояснюється бажання низки компаній інвестувати в землю. Готовність працювати в Коровинцях висловили декілька інвесторів: "Лотуре-Агро", "Нафком-Агро ", Українські аграрні інвестиції, корпорація "Век", компанія "Агротрейд" і ТОВ "Довіра-2008". Переговори з керівництвом підприємства "Коровинці" закінчилися успішно для харківської компанії "Агротрейд" — вона стала співзасновником.

"Агротрейд" — група підприємств, що працюють із 2000 року у сфері виробництва, переробки й торгівлі сільськогосподарською продукцією. До її складу входять більш як десяток елеваторів і КХП. Компанія є одним із впливових гравців на аграрному ринку України. Нині вона створює власну базу для виробництва олійних і зернових культур. Те, як працює "Агротрейд", видно на прикладі її підприємства "СК-Агро" — воно успішно діє в Липово-Долинському районі. Із 2006-го тут оновлений тракторний парк, підвищена заробітна плата в господарстві, тваринництво виведене на рентабельний рівень, усі сільгоспроботи виконують своєчасно й ефективно, вирішують соціальні проблеми. За результатами 2007 року прибуток підприємства сягнув 20 млн грн.

Інвестор узяв на себе всі боргові зобов"язання підприємства

Однак із появою нового інвестора в селі Коровинці боротьба за землю не припинилася. Поступатися харків"янам відмовилося нещодавно створене товариство "Довіра-2008". За ним стоять місцеві бізнесмени й уродженці села, що обіймають високі посади на різних підприємствах Сумської області. Сюди ж перекочували низка колишніх керівників середньої ланки "Коровинців", при яких компанія мало не була доведена до банкрутства.

Кілька осіб, пов"язаних нині з товариством "Довіра-2008", ще до початку кампанії з переукладення договорів оренди землі, не приховували бажання придбати місцеве господарство.

Серед жителів села поширена думка, що колишні дії районної влади з вилучення за борги майна підприємства мали додаткову мету — паралізувати господарську діяльність підприємства "Коровинці". Люди згадують гордість господарства — комбайн "Джон Дір", який опинився серед конфіскованого майна. Говорять і про відкриття, при активній участі землячки В. Лаврик, шкільної газової котельні, безпеку якої фахівці ставлять під сумнів. Нині директор з економіки, фінансових і соціальних питань компанії "Сумихімпром" В. Лаврик активно представляє інтереси товариства "Довіра-2008".

Те, що відбувається, нагадує популярні нині сценарії рейдерських захоплень. А ще те, як на початку незалежності України приватизовували малі й великі підприємства. Історія повторюється, тільки тепер із землею — головним багатством країни.

У господарстві з"явився законний інвестор, але підприємство "Довіра-2008" не збиралося припиняти укладання договорів оренди землі з окремими пайовиками. Це спровокувало конфлікт і примусило компанію "Агротрейд" звернутися до суду. Обласний господарський суд заборонив перешкоджати господарській діяльності "Коровинців". Проте й після цього представники "Довіри-2008" продовжували протидіяти проведенню посівної кампанії, блокували життєво важливі об"єкти — автопарк, МТФ N2, зернотік N2. Усе це ставить під загрозу існування підприємства й нормальну життєдіяльність місцевого населення.

Тим паче що не обійшлося без погроз застосування сили проти співробітників підприємства "Коровинці" з боку представників товариства "Довіра-2008". Ці факти відображені в заявах місцевих жителів до обласної міліції.

Нині в Україні триває період злиття й поглинання агропромислових активів. Експерти прогнозують, що через 4–5 років на ринку залишиться близько 300 агропромислових холдингів. Вони контролюватимуть значні площі сільськогосподарських земель.

Чи зможе нещодавно створене суспільство "Довіра-2008", яке ще ніяк не зарекомендувало себе на аграрному ринку, успішно вести господарську діяльність, чи не стануть коровинські землі об"єктом для спекуляції? Ці питання турбують багатьох селян.

На зустрічі з працівниками господарства й жителями села директор підприємства "СК-Агро" компанії "Агротрейд" С. Жамордій запевнив, що в компанії достатньо ресурсів для забезпечення швидкого виходу з кризи господарства і збереження його цілісності.

Перші кроки з оздоровлення господарства в Коровинцях компанією "Агротрейд" уже зроблені. Виплачується заборгованість із заробітної плати, покриваються боргові зобов"язання перед бюджетом. Для посівної кампанії надали імпортну техніку, налагодили безперервний процес забезпечення господарства паливом і посівним матеріалом.

Інвестор узяв на себе всі боргові зобов"язання підприємства. Керівництво компанії також вивчає соціальні проблеми на території Коровинської сільради. Готують проект громадської угоди. У цьому документі будуть зазначені зобов"язання "Агротрейду" перед своїми працівниками і жителями села. Їх втілення в життя безпосередньо залежить від того, як вирішиться нинішня конфліктна ситуація.

Зараз ви читаєте новину «Підприємці борються за землю в Коровинцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути