пʼятниця, 07 грудня 2018 00:00

Овочі подорожчали втричі

 

Лідерами подорожчання стали овочі борщового набору, за даними Держстату. Вартість цибулі зросла на 90%, порівняно з минулим роком. Морква додала до ціни 80%, капуста — 65%, картопля — 9%.

— Овочі борщового набору активно дорожчали протягом року. Ціни втричі вищі, ніж торік, — говорить експерт плодоовочевого ринку 39-річна Тетяна Гетьман.

Чому подорожчала цибуля?

— Ціни зростають, бо овочів посадили менше. Також вплинули погодні умови, був неврожай. Особливо це стосується цибулі. Виробництво сконцентроване в південних областях. Деякі фермери зібрали врожай на 30–50 відсотків менший. Загалом середня врожайність цього року нижча, ніж торік. Така ж ситуація з цибулею і в Європі. Влітку там була аномальна спека. Вона негативно вплинула на врожай.

Власних запасів овочів вистачає? Чи почали завозити?

— Імпортувати овочі почали в жовтні. Зокрема, завезли з Європи моркву. На ринках продають переважно вітчизняну. Є трохи білоруської. Наприкінці листопада закупили буряк із Білорусі.

Українські та європейські фермери особливо слідкують за ситуацією з цибулею. Європейським компаніям не вистачає своїх овочів, щоб виконати контракти. Протягом жовтня-листопада цибулю купували в Узбекистані, Казахстані, Азербайджані.

В Україні і свій врожай збирали, і за кордоном купували. Бо цибулі не вистачало, щоб задовольнити внутрішній попит. Частину вітчизняних овочів фермери традиційно закладали на зберігання у сховища, частину — продавали. Імпортну цибулю не завжди і знайдеш у нас на гуртових ринках. Її ще на кордоні перекуп­ляють і закладають у сховища. Водночас поки що незрозуміло, скільки цибулі збережеться до квітня. Бо овочі різної якості.

Скільки в середньому коштує кілограм цибулі?

— Цибулю продають по 10–14 гривень. Минулого року була по 3,50. 80 відсотків продукції лежить на складах. Якщо всюди говоритимуть, що ціна й далі зростатиме, фермери можуть призупинити продажі. Це викличе чергову хвилю подорожчання.

Яка ситуація з морквою?

— У липні вона коштувала 30 гривень. То був момент, коли не вистачало овочів минулорічного врожаю. З'явилася рання, і ціна почала падати. З початку осені вартість майже не змінилася. Кілограм продають за 7–8 гривень.

Що дорожчало в листопаді?

— Лідером є буряк. Ціна збільшилася майже у півтора разу. І продовжує зростати. Кілограм коштує 8,5 гривні.

Крім того, з середини листопада почала дорожчати картопля. Вона вже коштує на 40 відсотків дорожче, ніж торік. Кілограм продають по 4–4,5 гривні, є й по 5. Минулого року була по 3–3,5 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Овочі подорожчали втричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути