середа, 10 січня 2018 05:30

"Один раз витратилася на саджанці й тепер заробляю"

— Щороку продаю лущені горіхи. З осені до Різдва — це мій основний заробіток. Також пропоную яблука, квасолю, — розповідає 45-річна домогосподарка Наталія Білас із села Терло Старосамбірського району Львівської області. Має великий сад.

— На свята діти приїжджають, родичі приходять. Щороку витрачаю 2–3 тисячі гривень на продукти, щоб накрити гарний стіл. За гроші, зароблені на горіхах, відбуваю всі свята. Іноді ще й лишається.

Цього року продавала лущені горіхи дорожче, ніж торік. Бо мало де вродили. В сусідніх селах був дефіцит, і в нашому не дуже. А в мене завжди є, хоча особливо нічим не підживлюю сад. Один раз витратилася на саджанці хорошого сорту й тепер зароб­ляю. Кілограм горіхів продавала по 250 гривень. Якщо беруть оптом, можу опустити ціну на 50 гривень. Торік максимальна вартість становила 120 гривень. Та й продати було важко, бо тих горіхів понавозили повні мішки. Якщо везу на базар, склянка лущених коштує 25 гривень. Торік віддавала по 20.

Лущити горіхи для мене — задоволення. Нерви заспокоює. Ввечері сяду на кухні з мішком, включу телевізор і чищу. Якщо хтось замовив багато і потрібна допомога, кличу сусідку. Перед Різдвом багато купували горіхів. Комусь для випічки, комусь для куті. Хтось брав поїсти. Один чоловік придбав кілограм для лікувальної настоянки. Всі горіхи ніколи не продаю. Залишаю для себе кілограмів зо два.

Зараз ви читаєте новину «"Один раз витратилася на саджанці й тепер заробляю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути