У столичному супермаркеті "Фуршет" на Старовокзальній незабаром відкриється третій ресторан мережі "Гурман". На стіні всередині магазину з"явилося велике оголошення: "На постійну роботу потрібні кухарі, офіціанти, бармени, касири та посудомийниці. Звертайтеся за телефоном: 230 95 22".
— Скільки вам років, звідки, яка робота цікавить? — зустріла мене у молочному відділі менеджер по персоналу "Фуршету" Надія Гончарук.
— Мені 20. Ми з хлопцем із села приїхали, щоб підзаробити на навчання, — розказую свою легенду. Жінка поглядає недовірливо. Та за мить добрішає і запрошує до свого кабінету. Ми довго йдемо магазинними коридорами. По дорозі я розповідаю менеджерці, що закінчила 9 класів і стала офіціанткою у сільському "кахве".
— Навчилася смажити картоплю з сиром, готувати м"ясо по-французьки, варити плов, пекти "Пташине молоко" і "Празький торт", — перераховувала я. Але здавалося, що Надія Андріївна не слухала.
— Значить, без освіти, — почала розмову в кабінеті. Замислилася, покрутила ручку в руках. — Нічого, якийсь досвід маєте, а іншого навчимо. Хлопця вашого продавцем пристроїмо: за роботу тиждень через тиждень матиме 700 гривень на місяць, а як працюватиме понаднормово, то за кожний день ще 50 гривень накинемо. А вам треба до Івана на співбесіду.
Зняла слухавку, набрала номер, коротко розповіла про мене. Домовилася про мою співбесіду у "Фуршеті" на Бессарабській площі — у ТЦ "Мандарин-плаза". Мені пояснила, що Іван займається ресторанною справою у "Фуршетах". У Києві відкрив два "Гурмани": один у магазині навпроти станції метро Видубичі, а другий — на Бессарабці. Такі самі є в Одесі та Євпаторії.
Раджу йти на кухаря, бо ставка у нього найбільша — 800–1200 гривень
— Ще один відкриється у нас, — широко всміхається Надія Андріївна. — На співбесіді кажіть йому, що хочете бути офіціанткою. Ставка хороша, чайові достойні й можливість кар"єрного росту. Візьме Іван на роботу, мені сподобаєтеся, то й будемо працювати.
У "Гурмані", що в "Мандарин-плаза", здавалося, були самі іноземці. Навколо них метушилися ресторанні працівники. Одні куховарили на відкритій кухні посеред ресторану, інші — накладали, підносили відвідувачам страви. Нарешті мені вдалося знайти начальника.
— У третій "Гурман" набираю 20 чоловік: два касири, два бармени, дві посудомийниці, вісім кухарів та шість офіціанток, — каже з акцентом, що видає у ньому іноземця, начальник відділу ресторанного бізнесу мережі "Фуршетів" 40-річний Іван Фігероа. — Поки що маю лише адміністратора. А щоб відкрити ресторан, треба хоч одну зміну набрати.
Ресторан оформляє на роботу за трудовою книжкою. Щоб улаштуватися, досить пройти безплатне 3–7-денне стажування. А далі — три дні робочі, три вихідні. Кожний охочий працювати має оформити санітарну книжку. До освіти не прискіпуються. Лікарняний листок у "Гурмані" оплачують, а за півроку дають відпустку.
— Раджу йти на кухаря, бо ставка у нього найбільша — 800–1200 гривень на місяць, — пояснює пан Іван. — Усе залежить від спеціалізації. Якщо будете вміло куховарити, то підете вище: станете шеф-кухарем або адміністратором.
Касир заробляє 900–1000 грн, бармен — 900 грн, посудомийниця — 750 грн. Офіціантка ж — 600 грн. Проте має ще чайові — щонайменше 50 грн на день.
— Хочу ще відкрити два "Гурмани": у торговельному центрі на вулиці Багговутівській та навпроти станції метро Лівобережна, — на прощання каже він. — Тому ресторанні вакансії є і будуть.
Я пообіцяла подумати.
У "Пузатій хаті" зарплата погодинна
У мережу ресторанів "Пузата Хата" набирають кухарів, офіціанток, барменів, посудомийниць та прибиральниць. Працюють там позмінно: два дні робочі, два — вихідні. Робота з 8-ї ранку до 11-ї вечора. Оплату обіцяють погодинну: початковий тариф — 4,7 грн. Умілим працівникам його підвищують до 5,3 грн/год. За місяць ресторанні працівники "Пузатої Хати" заробляють щонайменше 1000 грн.

















Коментарі