понеділок, 05 червня 2006 15:47

"На співбесіді кажіть, що хочете бути офіціанткою"

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  22-річна Валентина Дробот працює у ”Гурмані” в ”Мандарин плаза” майже три роки
22-річна Валентина Дробот працює у ”Гурмані” в ”Мандарин плаза” майже три роки

У столичному супермаркеті "Фуршет" на Старовокзальній незабаром відкриється третій ресторан мережі "Гурман". На стіні всередині магазину з"явилося велике оголошення: "На постійну роботу потрібні кухарі, офіціанти, бармени, касири та посудомийниці. Звертайтеся за телефоном: 230 95 22".

— Скільки вам років, звідки, яка робота цікавить? — зустріла мене у молочному відділі менеджер по персоналу "Фуршету" Надія Гончарук.

— Мені 20. Ми з хлопцем із села приїхали, щоб підзаробити на навчання, — розказую свою легенду. Жінка поглядає недовірливо. Та за мить добрішає і запрошує до свого кабінету. Ми довго йдемо магазинними коридорами. По дорозі я розповідаю менеджерці, що закінчила 9 класів і стала офіціанткою у сільському "кахве".

— Навчилася смажити картоплю з сиром, готувати м"ясо по-французьки, варити плов, пекти "Пташине молоко" і "Празький торт", — перераховувала я. Але здавалося, що Надія Андріївна не слухала.

— Значить, без освіти, — почала розмову в кабінеті. Замислилася, покрутила ручку в руках. — Нічого, якийсь досвід маєте, а іншого навчимо. Хлопця вашого продавцем пристроїмо: за роботу тиждень через тиждень матиме 700 гривень на місяць, а як працюватиме понаднормово, то за кожний день ще 50 гривень накинемо. А вам треба до Івана на співбесіду.

Зняла слухавку, набрала номер, коротко розповіла про мене. Домовилася про мою співбесіду у "Фуршеті" на Бессарабській площі — у ТЦ "Мандарин-плаза". Мені пояснила, що Іван займається ресторанною справою у "Фуршетах". У Києві відкрив два "Гурмани": один у магазині навпроти станції метро Видубичі, а другий — на Бессарабці. Такі самі є в Одесі та Євпаторії.

Раджу йти на кухаря, бо ставка у нього найбільша — 800–1200 гривень

— Ще один відкриється у нас, — широко всміхається Надія Андріївна. — На співбесіді кажіть йому, що хочете бути офіціанткою. Ставка хороша, чайові достойні й можливість кар"єрного росту. Візьме Іван на роботу, мені сподобаєтеся, то й будемо працювати.

У "Гурмані", що в "Мандарин-плаза", здавалося, були самі іноземці. Навколо них метушилися ресторанні працівники. Одні куховарили на відкритій кухні посеред ресторану, інші — накладали, підносили відвідувачам страви. Нарешті мені вдалося знайти начальника.

— У третій "Гурман" набираю 20 чоловік: два касири, два бармени, дві посудомийниці, вісім кухарів та шість офіціанток, — каже з акцентом, що видає у ньому іноземця, начальник відділу ресторанного бізнесу мережі "Фуршетів" 40-річний Іван Фігероа. — Поки що маю лише адміністратора. А щоб відкрити ресторан, треба хоч одну зміну набрати.

Ресторан оформляє на роботу за трудовою книжкою. Щоб улаштуватися, досить пройти безплатне 3–7-денне стажування. А далі — три дні робочі, три вихідні. Кожний охочий працювати має оформити санітарну книжку. До освіти не прискіпуються. Лікарняний листок у "Гурмані" оплачують, а за півроку дають відпустку.

— Раджу йти на кухаря, бо ставка у нього найбільша — 800–1200 гривень на місяць, — пояснює пан Іван. — Усе залежить від спеціалізації. Якщо будете вміло куховарити, то підете вище: станете шеф-кухарем або адміністратором.

Касир заробляє 900–1000 грн, бармен — 900 грн, посудомийниця — 750 грн. Офіціантка ж — 600 грн. Проте має ще чайові — щонайменше 50 грн на день.

— Хочу ще відкрити два "Гурмани": у торговельному центрі на вулиці Багговутівській та навпроти станції метро Лівобережна, — на прощання каже він. — Тому ресторанні вакансії є і будуть.

Я пообіцяла подумати.

У "Пузатій хаті" зарплата погодинна

У мережу ресторанів "Пузата Хата" набирають кухарів, офіціанток, барменів, посудомийниць та прибиральниць. Працюють там позмінно: два дні робочі, два — вихідні. Робота з 8-ї ранку до 11-ї вечора. Оплату обіцяють погодинну: початковий тариф — 4,7 грн. Умілим працівникам його підвищують до 5,3 грн/год. За місяць ресторанні працівники "Пузатої Хати" заробляють щонайменше 1000 грн.

Зараз ви читаєте новину «"На співбесіді кажіть, що хочете бути офіціанткою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути