четвер, 28 жовтня 2021 00:50

На роботу зі щоденною оплатою наймають неофіційно

— Шукати роботу зі щоденною оплатою вирішила після того, як роботодавець не повернув борг, — розповідає киянка Вероніка Ковальова, 35 років. — До пандемії працювала в невеликому кафе кухарем. Отримувала 12 тисяч. Коли почався локдаун, нас закрили.

— Директор обіцяв розрахуватися, але віддав тільки частину зарплати. Виправдовувався, що нічого не заробляє. Просив почекати. А потім повідомив, що відкривати кафе не планує.

Вирішила відпочити від кухні, пошукати іншу роботу поблизу дому. Побачила оголошення, що потрібен продавець у магазин дешевих китайських товарів. Запитала, чи візьмуть без досвіду. Продавець набрала власника. Він сказав приходити на стажування наступного дня. Обіцяли 400 гривень на день. Виявилося, маю не тільки торгувати. У обов'язки входило розвантажувати коробки з товаром, викладати його на полиці. Товари виготовлені переважно з дешевого пластику. Мають жахливий хімічний запах. Через це часто боліла голова, на руках почала лущитися шкіра. Витримала місяць.

У Києві роботу зі щоденною оплатою пропонують вантажникам, різноробам, комплектувальникам на складі — 600–700 грн. Промоутери отримують 750, продавці товару біля метро (сумки, білизна, шкарпетки) — 500, прибиральники квартир, офісів — 500–700, кур'єри — 600 грн. Як правило, дають два вихідних на тиждень на вимогу працівника.

— Потім влаштувалася продавцем у секонд-хенд. Там щоденна оплата теж 400 гривень. Є знижки для працівників, — продовжує Вероніка Ковальова. — Весь день на ногах, треба постійно ходити залом. Стежити, щоб нічого не вкрали. Якщо адміністратор побачить порожній вішак — штраф 50 гривень. На обід давали пів години. Запізнився хоч на хвилину — теж штрафували. Спробувала попрацювати на складі. В'язала пучки кропу, петрушки, руколи, зеленої цибулі, базиліку. Потім їх розвозили продавцям на точки. Мала 450 гривень за зміну. Але мені швидко набридло. Пропонували йти готувати шаурму в кіоск за 600 гривень на день, торгувати цигарками за 500. Відмовилася. Усі вакансії зі щоденною оплатою — це нелегальна робота. Ніхто нікого не оформляє. Працювати доводиться по 12 годин. Зрозуміла, що це не моє.

Зарплату повинні виплачувати як мінімум двічі на місяць, відповідно до трудового законодавства.

— Більшість компаній, що офіційно працевлаштовують працівників, дотримуються вимог трудового законодавства — видають щомісяця аванс і другу частину, — говорить 35-річна Інна Новицька, власниця компанії з підбору персоналу "Нова персона". — На ринку досі існує 13-та зарплата за результатами року. Переважно вона збереглася на підприємствах-гігантах. Зокрема, гірничо-металургійного комплексу. Поширений річний бонус. Наприклад, спеціаліст показав хороший результат. Він отримує додаткові гроші.

У сфері продажів можуть платити щотижня. Є розрахунок за проєкт — гроші отримують по закінченні роботи чи розбивають на частини. Працівнику виплачують кошти, коли завершується певний етап. Якщо спеціаліст важливий для компанії, то йому пропонують премії, медичне страхування. Роботодавці практикують "золоті кайдани" — дають безвідсотковий кредит на авто, квартиру. Тобто роблять усе можливе, щоб цінні кадри залишалися працювати в компанії якомога довше.

Зараз ви читаєте новину «На роботу зі щоденною оплатою наймають неофіційно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути