пʼятниця, 15 листопада 2019 05:41

Мінімальну пенсію збільшать на 74 гривні

Із 1 грудня 2019-го мінімальна пенсія становитиме 1638 грн. Попередній раз виплати піднімали в липні цьогоріч — з 1497 до 1564 грн.

Максимальну пенсію підвищать з 15 640 до 16 380 грн. Виплати перерахують через зростання прожиткового мінімуму. Відповідні зміни передбачені державним бюджетом на 2019 рік.

З грудня пенсія зросте для непрацюючих пенсіонерів. Ті, які мають роботу, отримають більше після звільнення. Таких в Україні у жовтні було 2,5 млн. Виплати не перерахують ­окремим категоріям громадян. Для них підвищення анонсували раніше. Діти війни отримають більше на 66,13 грн, утриманці — на 150 грн. Мешканцям гірських населених пунктів додадуть 20% до пенсії, громадянам, які зазнали політичних репресій — 54,4 грн. Зростання мінімальної пенсії не вплине на виплати постраждалим від Чорнобильської катастрофи. Щоправда, наприкінці листопада їм виділять 354,5 млн грн. Законопроект про внесення змін до бюджету-2019 підписав президент Володимир Зеленський.

— В Україні мінімальні виплати мають 40 відсотків пенсіонерів, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Насамперед розмір пенсії залежить від зарплати, яку отримували. Не всім пощастило мати високі заробітки. Крім того, все знецінюється. Якщо 2008-го дві-три тисячі гривень — були непогані гроші, то зараз це мізер.

Пенсію треба значно підвищувати. На 1700 гривень без додаткових джерел доходу прожити місяць нереально. Ідеальний варіант — 5 тисяч гривень. Сьогодні пенсіонери в середньому мають трохи більше 3 тисяч. Хто не заробив достатнього страхового стажу, але досяг пенсійного віку, ­отримує соціальну допомогу. Вона вдвічі менша від мінімальної пенсії. Максимальну виплачують десь одному відсотку. Переважно це військові та депутати.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальну пенсію збільшать на 74 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути