четвер, 15 січня 2009 18:05

Матері відсудили по 30 тисяч гривень доплати за догляд двох дітей

Другу дитину жителька кримського міста Керч, 30-річна Белла Демідович, народила в листопаді 2007-го. За допомогою по догляду за дитиною звернулася за два місяці. Їй призначили 130 грн на місяць.

— За фахом я юрист. Сидячи в декреті, підняла всі закони про права матерів. А коли почала спілкуватися з подругами-породіллями, дізналася, що їм недоплачують, — каже Белла. — За обох дітей мені призначили по 130 гривень. Але як людина може прогодуватись за 260 гривень за місяць?

2007 року Конституційний суд постановив: матерям мають давати не менше прожиткового мінімуму. Тоді він становив 510 грн.

— Мені хоча б за законом заплатили, — каже мати. — Я порахувала, що лише за 2008 рік я недоотримала допомоги на 6 тисяч гривень.

Белла Демідович подала у райсоцзабез заяву на перерахунок. Там відмовили: у бюджеті немає грошей. Жінка подала позов у суд.

— Адже ці гроші передбачені за законом, як це їх може не бути? — дивується Демідович.

Із 2009-го матерям щомісяця даватимуть по 501 гривні

Перший суд Белла програла. У постанові суддя написав, що жінка звернулася запізно. Тоді мати подала апеляцію. Дійшла до Верховного суду.

— Я вже допомогла кільком мамочкам добитися своїх грошей. Разом писали позови, скарги. То деякі по 30 тисяч гривень уже отримали за догляд двох дітей. Упевнена, що і я свого доб"юся незабаром, — упевнена Белла Демідович.

Судитися за належні виплати матерям варто, переконана юрист адвокатської компанії "Правочин" Наталя Покасова, 24 роки.

— Більшості позивачок вдалося отримати недоплачену допомогу. Матерям, які народили 2007-го, передбачена допомога в розмірі прожиткового мінімуму. Це зазначено у статті 15 Закону "Про державну допомогу родинам із дітьми".

Розмір щомісячної виплати розраховують так. Сумарний дохід членів сім"ї за 6 місяців розділяють на кількість членів родини. Отримане віднімають від 50% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Решта — це і є сума допомоги. Однак вона не може бути меншою за 130 грн.

Сума допомоги 2009 року становитиме 75% прожиткового мінімуму на працездатну особу. У січні це буде 501,75 грн. Наступного року — 100%.

— Усі, хто отримував допомогу не в повному обсязі, нехай пишуть в районні управління праці та соцзахисту заяви. Треба вимагати перерахунку розміру державної допомоги на дитину до 3 років і виплати різниці. Якщо в перерахунку відмовлять, сміливо позивайтеся в суді. У позові вимагайте зобов"язати управління праці та соцзахисту нарахувати та виплатити заборгованість по виплаті допомоги, — радить юрист.

Виплачувати допомогу припиняють, щойно мати вийде на роботу.

Що подають до суду:

— позовну заяву;

— довідку районного відділу соцзахисту про нараховані та виплачені суми допомоги по догляду за дитиною віком до трьох років.

Зараз ви читаєте новину «Матері відсудили по 30 тисяч гривень доплати за догляд двох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути