Ексклюзиви
вівторок, 29 травня 2007 15:35

Костянтин Шкраба відкрив агентство нерухомості

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Костянтин Шкраба біля офісного комплексу на вул. Сахарова у Львові, у якому орендує кімнату для свого агентства нерухомості ”Варіант плюс”
Костянтин Шкраба біля офісного комплексу на вул. Сахарова у Львові, у якому орендує кімнату для свого агентства нерухомості ”Варіант плюс”

Випускник "Львівської Політехніки" Костянтин Шкраба, 26 років, давно мріяв про приватну справу. Торік він відкрив у Львові агенцію нерухомості "Варіант плюс".

— Є такий викладач бізнесу Роберт Кіосакі, — розказує хлопець. — Він учить: єдиний шлях до матеріальної незалежності — це приватне підприємництво. Я хотів бути заможним і незалежним.

Після університету Шкраба влаштувався в "ПриватБанк" старшим спеціалістом із кредитування житла. Там і набув першого досвіду. Вивчав житлове законодавство. Потім пішов торговим агентом у компанію "Хортиця". Продавав горілку.

— Серйозна школа була, — усміхається. — Там забороняли говорити "неможливо" та "нереально". Якщо захочеш — зможеш. Став планку високо і досягай мети. Отак мені мізки вправляли.

Після "Хортиці" Костянтин і відкрив власну ріелторську контору. За його словами, зарплати торгового агента вистачило на початковий капітал для бізнесу. Та спершу майбутній підприємець проаналізував ситуацію на ринку. Розробив бізнес-план. Переконався, що справа приноситиме прибуток.

На реєстрацію приватного підприємства "Варіант плюс" витратив 700 грн. Меблі — столи, стільці, тумбу — купив у оптовому центрі "Метро" за 1300 грн. Комп"ютер приніс із дому. В офісному комплексі на вул. Сахарова у Львові орендує кабінет 5х7 м. Щомісяця платить 1300 грн. Телефон підключив за 600 грн. На телефонні розмови та Інтернет щомісяця витрачає до 1 тис. грн.

Спершу розробив бізнес-план

В агенцію запросив друзів — Романа, Олесю й Колю. Разом почали обдзвонювати оголошення про продаж квартир, приватних будинків і земельних ділянок. Зводять покупців і продавців, складають угоду про купівлю-продаж. Також агентство допомагає клієнтам оформити банківський кредит. За послуги отримує комісійні.

— Нам почали дзвонити, щойно ми дали рекламу в газетах, — розказує Шкраба. — Шукали й серед знайомих. Перша клієнтка хотіла купити квартиру для доньки та зятя. Я два тижні зрання допізна бігав Львовом, доки знайшов підходящий варіант. Заробив тоді 5 тисяч гривень.

Перші місяці підприємець отримував по 1–2 замовлення. Зате мав удосталь часу, щоб поповнювати базу квартир на продаж. Почав співпрацювати з іншими агентствами.

— Якщо клієнт шукає, скажімо, трикімнатну в центрі Львова, а в мене нині є лише двокімнатні, я звертаюся до партнерів-маклерів, — пояснює він. — Заробіток ділимо навпіл.

За послуги ріелтор отримує винагороду — 5% від ціни проданої квартири. Однокімнатна квартира у Львові коштує від 200 тис. грн. У Городку чи Трускавці — від 120 тисяч. Із великих сум — понад 400 тис. грн — відсотки менші.

— Іноді продаємо за місяць п"ять недорогих квартир. Заробляємо на них так само, як і з однієї великої в австрійській кам"яниці. У середньому з одного договору отримую комісійні 10 тисяч гривень. 1,5–2 тисячі беру собі як зарплату. Решту вкладаю в бізнес.

Зараз ви читаєте новину «Костянтин Шкраба відкрив агентство нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути