пʼятниця, 01 листопада 2019 06:45

Фермери притримують урожай до весни

— На гуртових ринках картопля подешевшала в жовтні. Бо маємо більшу пропозицію, ніж попит, — говорить експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, 39 років.

— Наприкінці літа картоплі на ринку не вистачало. Господарства почали копати її пізніше. Населення пам'ятає, що торік цибуля, яка ніколи не коштувала більше 8 гривень, подорожчала до 25–28 за кілограм. Також з'являлися повідомлення про поганий урожай картоплі. Деякі виробники дійсно отримали на 10–15 відсотків меншу врожайність, ніж 2018-го. Люди кинулися скуповувати картоплю. Тому ціни зросли. Щоб задовольнити попит, почали імпортувати овочі з Білорусі. Не розрахували і завезли більше, ніж треба. Поставки є досі, але меншими обсягами. Білоруська картопля поганої якості. Є багато нарікань від гуртових і роздрібних покупців. Також її закладають на зберігання. Є ризик, що згниє у сховищах.

У держави немає інструменту для оцінки реальної пропозиції вітчизняної картоплі, чому її мало на ринках.

Можливий варіант — фермери заклали врожай в овочесховища. Якщо швидко псуватиметься, почнуть терміново розпродавати. Тоді у грудні вартість знизиться. Інший варіант — вітчизняні виробники притримуватимуть картоплю до весни. І взимку вона стрімко подорожчає. Доведеться знову імпортувати. Вартість залежатиме від цін у Європі та курсу валют в Україні. Сьогодні в гурті кілограм картоплі коштує 9,6 гривні.

Цьогоріч площі та врожаї капусти, цибулі, моркви, буряка зросли. Овочі борщового набору активно закладають на зберігання. Ціни по всіх позиціях менші, ніж торік. Морква в гурті коштує 5 гривень за кілограм, буряк — 4,8. Кілограм цибулі в середньому продають по 7,2 гривні, капусти — 4,2. Взимку навряд чи матимемо дефіцит овочів борщового набору. Якщо своїх не вистачить, завозитимемо з-за кордону.

Зараз ви читаєте новину «Фермери притримують урожай до весни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути