четвер, 24 вересня 2020 07:35

"Для оренди треба мати мінімум п'ять автомобілів"

Автор: фото надане Олександром Дмитруком
  Олександр Дмитрук із Луцька разом із батьком і братом відкрив автосалон. Здають машини в оренду. Доба коштує майже тисячу гривень
Олександр Дмитрук із Луцька разом із батьком і братом відкрив автосалон. Здають машини в оренду. Доба коштує майже тисячу гривень

— Дев'ять місяців по студентській програмі жив у Сполучених Штатах. Завжди подобалися їхні автомобілі. Вони кращої комплектації, з меншим пробігом, ніж європейські. Коли повернувся додому, з'явилася ідея для бізнесу. Втілити її вдалося за два роки, — розповідає 27-річний Олександр Дмитрук із Луцька. Разом із батьком і братом відкрив автосалон. Здають в оренду, продають машини зі США.

— Мали ділянку в центрі міста, відкрили там офіс. Я багато подорожував. Часто брав в оренду автомобілі в Європі. В Україні є міжнародні корпорації прокату. Але вони працюють у великих містах, де є аеропорти. В обласних центрах не було жодної фірми. В Луцьку подібна з'явилася 2011-го і згодом її закрили. Бо в них покрали машини.

Продаж і оренда авто — це різні бізнеси. Щодо першого, то в Україні велика конкуренція. Плюс кошти заморожені, машину можна продати за місяць або пів року. Прокат — швидкі гроші. Але і проблем більше, слід бути обережним. Для міста з населенням понад 200 тисяч треба мати мінімум п'ять автомобілів. У нас зараз — вісім. Одразу вирішили, що прокатні машини будуть вживані. Привезли зі Сполучених Штатів. Коштують 8–15 тисяч доларів.

Зазвичай авто орендують на чотири доби. Середня ціна за одне — 28 євро. Це майже тисяча гривень. Вартість залежить від марки, пробігу, класу й типу пального. Клієнт залишає депозит — 200 євро (близько 7 тис. грн. — ГПУ). Якщо трапилася аварія, цю суму забираємо на ремонт. Коли повертають машину й салон брудний, теж відраховуємо гроші. Такого, щоб не повернули, не було. Усіх замовників перевіряємо за реєстром боржників. Ще в інтернеті вводимо прізвище, ім'я, по батькові клієнта. Колись так виявили рецидивіста. Про нього в новинах писали. Також відмовляємо, якщо людині немає 21 року або її водійський стаж менш як два роки.

— Мене цікавить сервіс каршерингу, що популярний в інших країнах, — продовжує.

—Автомобілі для оренди розставлені по місту. Людина підходить до машини, через мобільний додаток оплачує послугу. Двері відчиняються, ключі лежать у бардачку. Водій сідає і їде, куди треба. Обговорюємо цю тему. Рахуємо, скільки треба грошей, автомобілів, щоб запустити таку послугу.

На оренді семи машин можна заробляти до 2 тисяч євро на місяць — майже 67 тисяч гривень. Але треба постійно відкладати кошти на розвиток бізнесу. Щоб відкрити автосалон, потрібен стартовий капітал — 1,4–1,7 мільйона гривень. Якщо займатися тільки орендою, краще починати з п'яти авто. Також має бути резервна машина.

У Штатах є база даних машин, що заїжджали на сервіси

— На замовлення клієнтів купуємо машини на трьох великих аукціонах Сполучених Штатів, — говорить Олександр Дмитрук.

— Людина приходить з умовними 10 тисячами доларів. Говорить, яку марку хоче. Пропонуємо, що можна придбати. Важливо дивитися, хто продавець. Бо в США є багато недобросовісних майстрів. Вони купують авто, як-небудь приводять до ладу і виставляють на аукціон. У Штатах є база даних машин, що заїжджали на сервіси. На склі американських зазвичай написаний номер кузова. Вводите його в інтернеті. Бачите, який у нього пробіг. У Європі такої бази немає.

Розраховуємо, скільки коштуватиме доставка, розмитнення. Виграємо на аукціоні авто. Людина отримує рахунок, платить гроші в банку.

Зараз ви читаєте новину «"Для оренди треба мати мінімум п'ять автомобілів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути