пʼятниця, 18 серпня 2017 00:30

"Дітей знайомих та родичів доводиться вчити безкоштовно або за мінімальну плату"

— Шість із половиною років працювала вчителем української мови та літератури. Робота з дітьми мені дуже подобається. Але пригнічувала безкінечна паперова писанина, яку вимагала адміністрація школи. Майже не мала через це вільного часу, — каже 28-річна Тетяна Прядко з Харкова.

У грудні торік вона звільнилася зі школи. Почала давати приватні уроки з української мови. Щомісяця заробляє до 8 тис. грн. Не витрачає грошей на оренду приміщення — діти ходять до неї додому.

— В основному готую 11-класників до зовнішнього незалежного тестування. Також приходять учні дев'ятих класів, які хочуть гарно написати підсумковий диктант. Нещодавно на мене вийшов місцевий депутат, просив підтягнути з української. Відмовилася, бо під нього треба продумувати окрему стратегію занять. А в мене часу не вистачає навіть на школярів.

Перших учнів знайшла, коли ще працювала у школі. Діти самі попросили мене бути їхнім репетитором. Коли кілька учнів після моїх занять склали тестування на високий бал, школярі стали йти один за одним. Але тоді не могла багатьох узяти, бо займалася з дітьми тільки у будні після уроків.

Коли почала приватну практику, набрала 22 особи. Всі знайшли мене за принципом сарафанного радіо. Якщо учнів бракує, непогано допомагають оголошення в газетах та в інтернеті. Зараз беру 120 гривень за урок. З кожним займаюся двічі на тиждень по 90 хвилин. Для ефективної підготовки рекомендую співпрацювати протягом усього навчального року. Літературу охопити за короткий термін неможливо. Та у й мові багато важливих моментів. Тому з вересня по травень працюю по 5–9 годин з одним вихідним на тиждень. Думала, що не матиму влітку роботи. Але школярі приходять займатися і зараз. Виділяю на уроки по 3–4 години на день.

Дітей знайомих та родичів доводиться вчити безкоштовно або за мінімальну плату. Такі є щороку. Деякі батьки часто не розуміють, наскільки серйозним має бути процес підготовки. Думають: заплатили гроші, і все буде добре. Але від учителя залежить лише 25 відсотків, решта — від дитини. Ще одне хибне уявлення — що в школі активно готують до зовнішнього незалежного оцінювання. Насправді, програма з мови в 10–11-х класах розрахована лише на повторення матеріалу.

Найскладніше в цій роботі — постійно зацікавлювати учнів. Якщо з'їдеш до механічного тлумачення правил, діти вчитися не будуть.

Один хлопець займався безкоштовно, тому зовсім не старався. Читали з ним ­уголос "Слово о полку Ігоревім", як у п'ятому класі. Коли казав, що не може вивчити правило, залишала самого хвилин на сім із підручником. Це дало результат. Інша дівчина в школі мала посередні оцінки. Почала з нею займатися. ЗНО склала на 198 балів із 200 можливих.

Працювати на себе більше подобається, ніж у школі. Я сама собі керівник. Складаю графік роботи так, щоб лишався час на родину і себе. Навіть похворіти тепер можу спокійно. У перспективі хочу відкрити центр з підготовки до ЗНО з усіх предметів. Він матиме попит, бо з репетиторами готуються половина старшокласників. А вчителів, які можуть привести до високого результату, не надто багато. Такий центр може працювати навіть через інтернет. Уроки проводити через скайп. Головне — мати з учнем однакові посібники і трохи звикнути.

140 гривень — мінімальна вартість уроку з української мови у столичних репетиторів. Українська література — від 150 грн. За урок математики беруть 113–165 грн, історії — 90–100, біології — від 45, хімії — від 53, фізики — 94 грн. Англійська мова для школярів коштує від 100 грн, німецька — від 128. Уроки тривають 45 хв. Уроки тривають 45 хв.

Зараз ви читаєте новину «"Дітей знайомих та родичів доводиться вчити безкоштовно або за мінімальну плату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути