пʼятниця, 09 листопада 2007 17:51

Ціну шкіряного одягу збивають удесятеро

У крамницях шкіряного одягу в турецькому місті Кемер туристам пропонують безкоштовні поїздки на фабрику шкіри до Анталії. Там можна скупитися дешевше. З курортного селища Бельдибі везуть автобусом за 30 км на виробництво "Денвер Летер".

Дорогою гід, продавець одного з магазинів,  проводить інструктаж.

— На ціни на бирках не зважайте, вони свідомо завищені, — каже гід Султан Магру, 24 роки. — Їх чіпляють для європейців. За кожен товар треба торгуватися. Тут приймають і турецькі ліри, і гривні, і долари, і євро.

На першому поверсі продають жіночий шкіряний одяг сезону "осінь–зима". На ціннику коротенької шкіряної куртки зазначено 760 євро. Одразу підходить жінка-консультант. Ламаною російською пояснює, що куртка обійдеться у 500 євро. Одна з українок приміряє її. Ніхто не зважується на покупку. Консультантка пропонує всім чаю.

— Якщо вам сподобалася річ, будемо торгуватися, — підходить Султан. — Свою ціну записуйте на папірець. До вас підійде менеджер і напише свою ціну. Якщо не влаштовує, чекайте іншого менеджера. Той напише свою ціну. Якщо і з ним не домовилися, кличте мене. Я організую дешевше. Із 700 євро ціну можна збити до 100 доларів, тобто вдесятеро дешевше.

Гіди, які привозять групу на фабрику, отримують комісійні 10–20% з кожної проданої речі, зізнається Султан. Тому всі екскурсійні програми в Туреччині передбачають відвідини магазинів.

У турецьких магазинах приймають і долари, і гривні

— Дорогою до печерного міста Памуккале заїдемо на фабрику килимів і на дегустацію вин, — описує екскурсійну програму менеджер турфірми "Ґіндза Тревел" 28-річний Джованні. — Зате за рахунок спонсорів екскурсія обійдеться дешевше.

46-річна гід Фіза Аксой, повідомляє в автобусі, що фабрика текстилю в місті Деніз і магазин горішків — обов"язкові пункти екскурсії.

— На зворотному шляху відвідаємо ще й магазин срібних прикрас, — каже.

У винній крамниці туристам пропонують флос-халву за $8 та маслинове мило за $5. Коробка рахат-лукуму — $3, а дві — $5. У підвалі туристам влаштовують дегустацію вин. Пропонують кілька сортів білого напівсухого, гранатового й вишневого. Пляшку білого пропонують за $5, гранатового — за $15. Найдорожче — ожинове вино — $25. Набір із будь-яких трьох пляшок віддають за $55. Але у винних крамничках курортного Кемеру ожинове  продають дешевше — $15.

Водієві екскурсійного автобуса заведено давати чайові. Кожен турист опускає однодоларову банкноту в коробку з написом "tip-box" на виході з автобуса.

Зараз ви читаєте новину «Ціну шкіряного одягу збивають удесятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути