четвер, 01 листопада 2007 17:43

"Берлінер Баушпаркассе" позбавили ліцензій

Кредитна спілка "Берлінер Баушпаркассе" пропонувала рекордно низькі відсоткові ставки іпотечного кредитування — 4,6–6,4% річних.

Перевірити, чи кредити "Берлінер Баушпаркассе" справді такі дешеві, вирішили в офісі спілки на вул. Червоноармійській.

— У нас прийом за записом. Якщо ви на консультацію, пройдіть до другого віконечка, — кажуть на третьому поверсі офісного центру "Арена".

Кредитний інспектор Тетяна Лісунова за другим столиком привітно усміхається.

— Яку суму берете? — запитує.

— Хочу 100 тисяч доларів на квартиру, — фантазую.

— А який щомісячний прибуток?

— Чотири тисячі гривень.

— Зараз порахуємо, — Тетяна роздруковує результати калькуляції.

Мінімальна сума кредиту в "Берлінер Баушпаркассе" — 15 тис. євро у гривневому еквіваленті. Аби отримати позику, необхідно подати довідку про доходи за останні півроку. Якщо заробітки незначні, дозволяють залучити двох поручителів.

Тетяна Лісунова каже, що я можу отримати кредит на 22 роки під 6,45% річних. Повертати його слід рівними частками по 2689 грн щомісяця. Додаткові витрати: оцінка нерухомості — від 500 грн (сертифікованого оцінювача надає компанія "Патентно-юридичне агентство "Дробнич, Медведєв і партнери"), послуги нотаріуса — від 500 грн залежно від регіону, по відсотку від суми договору купівлі-продажу — державне мито та внесок до Пенсійного фонду, 0,1% від оціночної вартості — на оформлення договору застави (іпотека), 0,2–0,4% — на страхування нерухомості чи 0,3–0,5 % на страхування титулу власності на земельну ділянку.

Вступний внесок у кредитну спілку — одна гривня. Зате початковий внесок для отримання кредиту — 25% від його суми. У день подачі заявки на отримання позики цю суму слід перерахувати на депозитний рахунок "Берлінер Баушпаркассе" під 5% річних.

— Так ми перевіримо вашу платоспроможність, — пояснює Тетяна Лісунова. — Рішення про видачу кредиту ухвалюють упродовж місяця. У кредитуванні можуть відмовити, якщо в документах подана недостовірна інформація або щомісячний дохід позичальника буде недостатнім.

— Та власник квартири не захоче зачекати місяць! — зауважую.

— Тоді доведеться вибирати: або отримуєте кредит у нас, або берете у банку.

— А застрахувати свій внесок можна?

Або отримуєте кредит у нас, або берете у банку

— Спробуйте, — спокійно відповідає кредитний інспектор. — Внески можемо застрахувати лише ми, та не робимо цього — не вигідно.

Отримую від Лісунової анкету-заяву на участь у накопичувально-кредитній програмі, договори про залучення внеску на депозитний рахунок та іпотечного кредиту. В одному з пунктів останнього зазначено, що позичальник упродовж 10 днів з дня підписання іпотечного договору зобов"язується застрахувати заставлене майно, а якщо воно вже застраховане — переукласти угоду страхування на отримувача відшкодування — КС "Берлінер Баушпаркассе".

Умови накопичувально-кредитної програми діють упродовж трьох, шести, дев"яти та більше місяців. Про одномісячну програму ані слова. Чи повернуть мої гроші через місяць?

В Інтернеті інформація про "Берлінер Баушпаркассе" мінімальна: Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України 15 травня 2007 року видала кредитній спілці свідоцтво КС N803, а 6 червня — ліцензії на залучення депозитних внесків (АВ N319360) та видачу іпотечних кредитів (АВ N230840).

В офіс "Берлінер Баушпаркассе" телефоную за тиждень. Наступного дня йду до Тетяни Лісунової.

— Умови влаштовують, та у документах ніде не зазначено, що кошти повернуть за місяць, якщо спілка відмовиться надати кредит, — кажу інспекторові. — Чоловік непокоїться.

— Це нова послуга, тому про неї не згадано, — пояснює Тетяна. — Тут ідеться про накопичувально-іпотечну програму, розраховану на три, шість, дев"ять і більше місяців.

— А хто засновник кредитної спілки? — запитую.

— Ми входимо до складу Кредитного альянсу "Берлінер Баушпаркассе". Окрім нас, до нього належить ТОВ "Берлінер Баушпаркассе" — дочірнє підприємство німецької компанії "BSK Berliner Trust AG". Вона розташована в Берліні на Постдамер штрассе, 134 — подає мені від руки написану адресу на аркушику паперу. — Гроші перераховуються в ТОВ "Берлінер Баушпаркассе", а звідти — нам.

— А цьому трасту вигідно давати кредити під такі низькі відсотки?

— Можу лише сказати, що ми не видаємо депозитні внески наших клієнтів як кредити іншим громадянам.

— А чи можна ознайомитися зі статутом спілки?

— Так, приходьте з чоловіком, почитаєте.

Структури, координати якої називають у кредитній спілці, у Німеччині не існує, запевняє 28-річний Тарас Загородній, лідер організації "За прозорість фінансових ринків".

— Є версія, що компанію назвали "Берлінер Баушпаркассе" навмисно — аби викликати у населення довіру та залучити якомога більше коштів, — каже Тарас Загородній.

30 жовтня державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг анулювала свідоцтво про реєстрацію кредитної спілки та позбавила "Берлінер Баушпаркассе" ліцензій — за неточність у реєстраційних документах.

Зараз ви читаєте новину «"Берлінер Баушпаркассе" позбавили ліцензій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути