вівторок, 20 листопада 2018 06:06

"Якщо давно мріяли про машину чи квартиру, зараз саме час купувати"

Автор: Мирослава Бондаренко
 

— Сьогодні в Україні більшу половину банківської системи контролює держава. Тому найбільше депозитів зберігається в державних фінустановах, — говорить фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 38 років.

Українців дивують низькі ставки на валютні депозити. На доларові короткострокові пропонують від одного відсотка річних, довгострокові — до шести. Банкам не цікаві такі вклади?

— Валютні депозити стали не вигідними для банків. Вони розуміють, що клієнтам доведеться повертати гроші з відсотками. А курс гривні нестабільний. Валютні кредити в Україні заборонені. Зараз доларові депозити банки переводять у гривню. За рахунок цих грошей дають кредити бізнесу під 21–25 відсотків. Цього недостатньо, щоб фінустанова могла заробляти. Долар після виборів у березні 2019-го може подорожчати до 35 гривень. Тобто банкам доведеться шукати додаткові гроші, щоб повернути депозит із відсотками вкладнику. Тому і бачимо ставки 0,5–1 відсоток. Така ж ситуація з депозитами у євро.

У більшості банків не можна поповнювати вклад. Або ж встановлюють мінімальну суму депозиту — не менше 10 тисяч доларів. Чому так?

— Серед звичайних українців не так багато тих, хто може принести на депозит $10 тисяч. Водночас депутати і чиновники все тримають у готівці. Це бачимо по їхніх деклараціях. Банкам потрібно, щоб якомога менше людей зберігали гроші на депозитах у валюті. Тому спеціально роблять умови невигідними. Пропонують низьку ставку, вводять різні обмеження. Ще хочуть відмінити гарантії повернення за валютними вкладами.

На депозит невигідно класти $10 тисяч через низькі відсотки. Якщо банк збанкрутує, гарантовану суму виплачуватимуть за курсом валют на день банкрутства. А не на той, коли отримуватимете гроші на руки. Різниця може бути суттєвою.

Що потрібно, аби фінустанови підвищили ставки?

— Вони зроблять це після відміни Нацбанком заборони кредитувати населення у валюті.

Що буде з гривневими депозитами? Зараз середні ставки — 14,9 відсотка за даними Нацбанку.

— Банки активно залучатимуть гривневі депозити. Ці гроші потрібні, щоб видавати споживчі кредити населенню. Крім того, фінустанови готуються до стрибка курсу валют. Тому пропонуватимуть ще більші відсотки. Гривні мінятимуть на долари та євро. Через певний час зможуть валюту дорожче продати і повернути людям знецінені гривневі вклади. Банки вже зараз можуть пропонувати гривневі депозити під 20–21 відсоток річних. Цього вистачить, щоб і заробити, і виплатити гроші клієнтам.

Вигідно зараз зберігати гроші в банку? Відсотки перекривають інфляцію?

— Валюту однозначно не варто нести до фінустанов. Вірогідність, що банк збанкрутує, значно більша, ніж та, що злодій знайде у вас вдома доларову "заначку". Депозит у гривні не повинен перевищувати 200 тисяч в одному банку. Тобто — має бути в межах суми, повернення якої гарантує держава. Гривня стала "гарячою валютою". Тримати довго на руках її не можна. Бо знецінюється. Якщо давно мріяли про машину чи квартиру, зараз саме час купувати. Або міняйте на валюту чи вкладайте в бізнес. Навіть, якщо ставки за гривневими депозитами зростуть до 25 відсотків, вони не стануть вигідними.

Долар улітку дешевшає, взимку — дорожчає. Щодо депозитів є якісь закономірності?

— Сезонності немає. Банкам гроші потрібні, коли мають великий інвестиційний проект. Тобто якийсь клієнт хоче взяти кредит. Тоді фінустанови починають збирати гроші на ринку, активно рекламують депозити. Потреба у кредитних коштах може виникнути будь-коли.

Водночас в Україні були й інші ситуації. Коли банк починав різко підвищувати ставки, люди несли гроші. А фінустанову через деякий час оголошували банкрутом.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо давно мріяли про машину чи квартиру, зараз саме час купувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути