середа, 01 жовтня 2008 07:04

У книгарні працюватиме стіл замовлень

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Письменниця Галина Вдовиченко підписує свою книгу директорові Копичинецької школи-гімназії Ользі Білик у книгарні ”Знахідка” в райцентрі Гусятин Тернопільської області
Письменниця Галина Вдовиченко підписує свою книгу директорові Копичинецької школи-гімназії Ользі Білик у книгарні ”Знахідка” в райцентрі Гусятин Тернопільської області

У п"ятницю в райцентрі Гусятин Тернопільської області відкрили книгарню "Знахідка". Уперше за роки незалежності книжковий магазин відновили в райцентрі.

— Я ж тобі казала, що Марія Матіос не приїде! Такі великі письменники не їздять по малих містечках, — розчаровано говорить невисока жінка в чорному плащі до чоловіка, що стоїть поруч.

На подвір"ї на вул. Тараса Шевченка, 2в у центрі селища зібралася юрба людей. Біля прикрашених фіолетовими й білими кульками дверей книгарні стоять представники влади та гості: письменники Андрій Кокотюха, Галина Вдовиченко, Марія Чумарна, видавці Віктор Баранов та Елеонора Симонова. Організатори афішували, що будуть і письменники Марія Матіос та Михайло Слабошпицький. Та вони приїхати не змогли.

— Це найбільша книгарня у Тернопільській області. Її площа — 60 квадратних метрів! — розповідає голова Гусятинської райдержадміністрації Василь Триснюк, 45 років.

Професор Острозької академії отець-архімандрит 59-річний Рафаїл Турконяк дарує магазину перевидану Острозьку Біблію.

— Це була перша друкована книга в Україні. Вона була старослов"янською мовою. А я переклав її українською, — вручає фоліант власнику книгарні Михайлові Савчуку, 49 років. — На це пішло 30 років. Але не тому, що я такий лінивий. Робота не завжди йде, як того бажаєш.

— 2 тисячі книжок — це не весь асортимент, — каже Михайло Савчук. — Плануємо збільшити його за місяць до 5 тисяч. Тут працюватиме стіл замовлень. Покупці будуть звертатися — довозитимемо потрібні книжки.

Василь Триснюк перерізає стрічку. Люди заходять до крамниці.

— О, цікаваий твір "Евреи и хозяйственная жизнь", — сміється 37-річний Андрій Кокотюха. Фотографується з книжкою "Тіні забутих предків" Коцюбинського. Каже, йому належить вибирати класику.

Поруч Галина Вдовиченко підписує свою книжку директору Копичинецької школи-гімназії Ользі Білик.

— Маю вдома усі видання Марії Матіос, Ірен Роздобудько і Галини Вдовиченко, — говорить Ольга Іванівна, 52 роки. — Так добре, що відкрили  книгарню. Раніше треба було до Тернополя чи Львова за книжками їздити. От ще в Копичинцях зробили би такий магазин.

Жителька райцентру 38-річна Ірина Сукач вибирає книжки для сина Михайлика-Назара.

— У листопаді йому виповниться два роки, — бере на руки хлопчика. — Треба щось цікаве на день народження. Пластмасова іграшка за годину розлітається. А кольорова розкладна книжка — якраз те, що треба. Буде вчитися з неї читати. Він уже багато віршиків знає. Особливо запам"ятовує ті, що з малюнками.

— Нині велике свято для Гусятина. Скільки разів ми бачили "живих" письменників? — виходить із повним пакетом книжок Ярослав Гуменюк, 59 років, із районного управління освіти. — Купив книжку Андрія Кокотюхи, одразу і автограф узяв.

37-річна вчителька Марія Качуровська із села Клювинці Гусятинського району приїхала за 46 км у новий магазин.

— Книги тепер дорогі. Але хіба ж можна вийти з такої крамниці з порожніми руками? — дістає щойно куплені книжки. — Придбала притчі про людину Марії Чумарної. Давно її читаю і люблю. А твори Кокотюхи під руку не потрапляли. Побачила письменника — от і вирішила купити.

— У Львівській області читач забезпечений літературою лише на 12 відсотків. Така ж ситуація на Тернопільщині та Хмельниччині, — зазначає Михайло Ватуляк, директор найбільшої в Західній Україні гуртівні книжок.

Зараз ви читаєте новину «У книгарні працюватиме стіл замовлень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути