пʼятниця, 30 травня 2008 07:12

У Гіркій Полонці чубляться за ключі від кладовища

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  Отець Володимир начепив на цвинтарну браму аркуш-попередження — ключі в нього. Віддасть на зберігання тому, хто забажає бути сторожем кладовища
Отець Володимир начепив на цвинтарну браму аркуш-попередження — ключі в нього. Віддасть на зберігання тому, хто забажає бути сторожем кладовища

У неділю, 1 червня, в селі Гірка Полонка, що за 3 км від Луцька, відбудуться вибори. Громада обиратиме нового сільського голову. Людей також опитуватимуть, хто зберігатиме ключі від місцевого цвинтаря.

— У селі живуть віруючі десяти релігійних конфесій. Є баптисти, п"ятидесятники, ніхто ніколи не конфліктував. Чого між собою посварилися православні — незрозуміло, — дивується секретар виборчої дільниці Оксана Ольшевська, 25 років.

Скандал у Гіркій Полонці трапився напередодні Великодня. Місцева родина Никитюків ховала 59-річного главу сім"ї Олександра. Відспівати померлого запросили священика Василя із сусіднього села Баїв. По обіді траурна процесія підійшла до сільського цвинтаря. Однак увійти через центральну браму не змогла. На металевих воротах висів замок-колодка.

— Не пам"ятаю, щоб раніше закривали кладовище на замок. Хіба то нормально — не впускати людей до могилок, — обурюється дружина покійного Марія Никитюк, 56 років.

Родичі померлого зчинили ґвалт. Хтось припустив, що браму міг замкнути місцевий священик Володимир. Люди почали шарпати огорожу. За мить до процесії підійшов отець Володимир. Він щойно відправив службу в храмі, де парафіяни розповіли про похорон односельця. Священик відкликав отця Василя з Баєва на кілька слів.

— Я подивувався, що мене не попередили. Якби знав, то попередньо віддав би ключі від кладовища, — каже настоятель церкви архистратига Михаїла 34-річний отець Володимир Присяжнюк.

Доки священики чемно розмовляли, родичі покійного обступили отця Володимира. Що трапилося далі, достеменно невідомо. Прибічники батюшки Василя переконують, нібито отець Володимир обзивав свого колегу косооким. Мовляв, без його благословення ніхто не ховатиме небіжчика.

Натомість парафіяни місцевого храму запевняють: священики порозумілися без образ. Отець Володимир таки відчинив браму цвинтаря і Никитюка поховали.

У Гіркій Полонці живуть понад 4 тис. селян. Більшість ходять молитися в місцевий храм архистратига Михаїла Української православної церкви Київського патріархату. Прибічники Московського патріархату їздять до сусіднього села Баїв або до Луцька. Люди подейкують, нібито скандал спалахнув через ворожнечу між патріархатами.

— То неправда. Ми ніколи не сварилися з отцем Василем, — переконує батюшка Володимир на порозі свого будинку біля церкви. — Я ніколи не боронив людям ховати на кладовищі віруючих інших конфесій.

Священик сів у наше авто, і ми поїхали на цвинтар. Отець Володимир у рясі, із хрестом на грудях. Обличчя червоне, бо нервує. Каже, соромно за людей.

Батюшка Володимир Присяжнюк обраний депутатом сільради. На сесіях постійно закликав народних обранців навести лад на сільському кладовищі. Ті відповіли: то ваша парафія. 18 січня 2007 року доручили священикові доглядати за цвинтарем. Той винайняв бульдозер, запросив косарів і розчистив зарослу територію. На браму повісив замок — щоб на кладовище не їздили машинами. Було, заїхала вантажівка і зламала надмогильного хреста.

— Я дбаю про цвинтар не лише як священик, а як депутат сільради, — говорить отець Володимир.

Його підтримала парафія церкви. Цього року громада тричі виходила на толоку, фарбували паркан, обкошували могилки, прибирали сухе гілля.

У селі отця Володимира поважають усі конфесії. Той служить у церкві уже вісім років. До нього за десятиріччя змінилися дев"ять настоятелів.

У неділю громада села на виборах скаже, чи довіряє отцю Володимирові ключі від кладовища. Після скандалу брама відчинена цілодобово.

Депутати заборонили ховати іногородніх

Обранці Рокинівської сільради Луцького району на Волині економлять землю на своєму кладовищі. Вони наклали вето на поховання іногородніх. Як виняток — родичі жителів села. Також на цвинтарі можна хоронити вихідців із Рокинь. Рішення вмотивоване тим, що кладовище немає куди розширювати. Із одного боку — селекційні склади насіннєвої станції, із іншого — річка і село.

Зараз ви читаєте новину «У Гіркій Полонці чубляться за ключі від кладовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути