середа, 17 травня 2006 16:11

Роман Рига розкрутився на грибах

Автор: фото: із сімейного архіву Романа РИГИ
  Роман Рига показує весняні гливи. Позаду нього з мішків виглядають молоді гриби
Роман Рига показує весняні гливи. Позаду нього з мішків виглядають молоді гриби

Вирощувати гливи Роман та Інна Риги із села Великі Гаї, що  під Тернополем, почали на початку дев"яностих. Грибами зайнялися випадково. Чоловік десь вичитав, що гливи залюбки ростуть у підсобних господарствах. Він тоді працював у технічному університеті, заробляв мало. Треба було ризикнути.

— Люди зглядалися на  мене, як на ненормального, — спокійно розповідає Роман, 38 років. — Інші господарі саджали бараболю, а я, як відьмак, чаклував над баняками. Носився з ними по подвір"ю, запарював солому, засовував її у мішки.

— А коли ми почали пропонувати людям гриби, то в селі говорили, що хочемо всіх потруїти, — не стримується його дружина Інна, 38 років. — Перепитували: "Що за мухомори?".

— Потім майже півроку я роздавав гриби на Тернопільському базарі. А їх навіть задарма ніхто не хотів брати, — скаржиться Роман. — Одні боялися, дехто сміявся з мене.

Cадиба Риг одразу впадає у вічі. Зліва на подвір"ї двоповерховий дім із гладенької червоної цегли, критий темно-червоною черепицею. Навпроти — літня кухня та гараж із блискучим "Фольксваґеном". Перед будинком доглянуті фруктові деревами та кущі. Мимохідь Роман показує узбецький виноград, що тут дозріває лише в спекотні роки.

Дехто вирощує на відрубках дерев

Роман та Інна демонструють трилітрові банки, у яких вирощують грибницю. Спорами заражають зерна ячменю, чекаючи доки вони вкриються білими "ниточками". Потім вимішують їх із запареною соломою і засипають у мішки. Через місяць уже можна збирати урожай.

Через подвір"я Роман іде до теплиці.

— Щоб отримати дорослий гриб, не обов"язково мати великі площі, — розповідає дорогою. — Є люди, які вирощують гливи на відрубках дерев на городах. А дехто навіть у стайнях чи підвалах.

Доходимо до невисокого хліва, заглибленого на метр у землю. Спускаємося східцями. За маленьким коридорчиком відсуваємо плівку замість дверей і потрапляємо в довгий коридор. У ніздрі б"є сирий запах грибів.

— Треба підлити води, — киває Роман на акуратно складені діряві мішки. З них виглядають коричневі капелюшки. — Вони самі "повідомляють" про нестачу свіжого повітря.

У теплиці чисто. Стіни та підлога викладені блакитною плиткою. Стелею слугує целофан. Господар розповів, що гливам обов"язково потрібне денне світло та постійна температура — 12–18 градусів тепла.

— Коли день короткий, — каже Роман, — доводиться вмикати  лампи денного світла.

У кінці приміщення з вікна назовні виведена вентиляційна труба. Тому відчувається легкий вітерець.

— А на сонці гливи засмагають, як люди. Їх забарвлення залежить від освітлення. У природі ці гриби ростуть переважно на горіхах. Вони коричнево-шоколадного кольору й дуже великі, чим і відлякують людей. А на смак апетитні, — запевняє господар.

Відправним пунктом у поширенні грибів є лабораторії промислового культивування грибниць у Києві, Донецьку та Львові. З них розповсюджуються зародки печериць, кільцевика, японського імператорського гриба шиї-такі, гливи. Роман Рига готові спори купував лише спочатку. Тепер він, єдиний у Тернополі, сам вирощує їх. Цьому вони з дружиною вчилися на курсах у Львові.

На сонці гливи засмагають, як люди

Нині у Романа купують гливи усі ресторани та бари Тернополя. На базарі ж ці гриби коштують 11–12 грн, печериці — 13 грн. Проте гливи соковитіші й смачніші. Кажуть, ними неможливо отруїтися.

— Ходімо, попробуєте, — запрошує господар.

У будинку в кутку вітальні стоїть рушниця. Під ногами крутиться мисливська такса (у Романа чотири породистих пси). У залі комп"ютер, довжелезні шафи з книгами. Кухня — десь із 60 квадратних метрів. Сідаю на м"який меблевий куточок.

— За гливами майбутнє, — каже Роман. — Я дивився в Німеччині, там гливи всі їдять, і вони утричі дорожчі за печериці.

Уперше я пробувала мариновані гливи. Запах оцту, сирої цибулі, олії розпалив апетит. Коли гриби захрумтіли, хотілося одного — картоплі-пюре.

Як вирощують гливи

1. Інтенсивний спосіб:
Ґрунтом для визрівання грибів є звичайна солома. ЇЇ перемішують із грибним посівним матеріалом. Цією сумішшю наповнюють великі поліетиленові мішки з прорізаними отворами. Урожай можна збирати щомісяця.

2. Екстенсивний спосіб:
Гливи вирощують на пеньках — на дачі чи в садку. Тоді урожай збирають навесні й восени, а влітку лише тоді, коли воно дуже дощове.

Зараз ви читаєте новину «Роман Рига розкрутився на грибах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути