Найнижчі ціни на овочі в Україні — у селі Заріччя Іршавського району Закарпатської області. Відразу біля сільських обійсть при дорозі дрібні помідори можна купити за гривню, великі — до 2,5. Баклажани продають за 4–5 гривень, за перець просять удвічі менше. Водночас на ринках Ужгорода помідори коштують 3–3,5 гривні, баклажани — 6, перець — 5 гривень. В інших обласних центрах ціни ще вищі.
Заріччя знаходиться на півдні області, в долині, що вважається найтеплішою в Закарпатті. Село величеньке — чотири тисячі жителів, заможне. Кожна тутешня родина живе з овочів. Про свій бізнес говорять неохоче. Тому я звернулася до сільського голови, щоб той порадив більш балакучого ґазду.
Йдемо до двоповерхового сірого будинку в квітах. Ковані ворота відчинені, у заасфальтованому дворі стоїть зелений мікроавтобус. З хати виглядає господар у спортивних штанах та сорочці. Раніше 43-річний Іван Шергей працював у колгоспі, а коли той розпався зайнявся овочівництвом.
— Ходіть сюди, — запрошує господар. — Дружина якраз помідори збирає.
Проходимо на задній дворик. Вузькою, трохи болотяною стежкою пробираємося до відчинених дверей теплиці.
— Маємо чотири теплиці на 28 сотках, — розповідає Іван.— А ще на 50 сотках вирощуємо овочі у відкритому ґрунті.
40-річна Єлизавета у білій прозорій хустці та темно-синьому халаті з 14-річною донькою Мариною зривають у відра помідори. До теплиці заходять 9-річний Іванко та 13-річна Люба.
— Ми двоє не встигаємо. Діти помагають нам, як дорослі, — тішиться Єлизавета. — Раніше доводилося наймати людей. Але платити 35–40 гривень за день — невигідно.
— Цієї зими перекрив оці дві 120-метрові теплиці, — каже Іван. — Затрати величезні. А ще тисячу доларів віддали лише за насіння, 500 — за машину органічних добрив із птахофабрики.
В іншій теплиці дозрівають баклажани.
— Робота на городі починається першого грудня, після збору останнього врожаю. І ніколи не закінчується, — сміється Єлизавета. — Спеціальною фрезерною машиною розпушуємо ґрунт і 14 грудня вже висіваємо капусту.
Тисячу доларів віддали за насіння
— Пікірувати паростки починаємо після Різдва, — продовжує господар. — На те місце, де була капуста, висіваємо перець і баклажани. Там у нас дві печі саморобні стоять, від яких трубою нагріваються теплиці, де пікіруються овочі.
— Грієте газом?
— Де там — дровами. А в тих теплицях, що не обігріваються, бо то витрати великі, зверху на паростки накладаємо ще один шар клейонки.
— Ці помідори ми ні разу навіть не удобрювали, — хвалиться Єлизавета. — Йдіть сюди, подивитеся на перець.
Стежкою, викладеною дошками, заходимо до іншої теплиці. Перець іще зеленкуватий.
— Доспіває, — каже господиня. — День-два треба почекати. "Найшвидша" — капуста: в середині квітня зібрали весь урожай і спродали. Добре йшла, бо рання. А от тепер зарічанці продають по 25–30 копійок за кіло, торгівля слабо йде. Капуста добре вродила, і мусять за копійки збувати.
— А ви де продавали? — розпитую.
— Возили з жінкою в Київ, — каже Іван. — Там на Троєщинському ринку оптом збували. Мали більш як 30 тонн капусти. До Києва їздимо з овочами третій рік. За півдня спродуємо. Але тепер херсонці нам і ціну збивають, і конкуренцію роблять. Росіяни перестали через оту урядову заборону їздити до них, то мусять десь свій товар продавати.
За скільки продавали ранню капусту, казати не хочуть.
— А тепер возимо в Мукачеве помідори. Продаємо на ринку оптом по гривні вісімдесят дві, — розповідає Єлизавета.
Інші жителі Заріччя, котрі не мають власних автівок, щоб возити городину на ринок, збувають її з містків або чекають закупівельників. Приїздять перекупники з Білорусі, Волині, Рівного, Києва, Івано-Франківська, Тернополя. Скуповують по кілька тонн одразу. А ще в сусідньому Сільці є невеликий овочевий ринок. Там пролягає центральна траса, тому покупців завжди повно.
Скільки можна заробити впродовж року на вирощуванні овочів, у Заріччі не каже ніхто. Але признаються, що найбідніша родина має не менше шести тисяч гривень на рік.
Середні ціни на овочі в магазинах обласних центрів Західної України (у гривнях за кг)
| Івано-Франківськ | Луцьк | Львів | Рівне |
Тернопіль | Ужгород | Чернівці | |
| помідори | 3–4 | 3,–3,5 | 3,5–4 | 3–4 | 3,5–4,5 | 2,5–3 | 3–4 |
| огірки | 1,5–2 | 1,5–1,8 | 1,5–1,8 | 2–2,4 | 1,2–1,5 | 1,5–2 | 1,5 |
| баклажани | 4–5 | 4–4,5 | 4–5 | 3,5–5 | 4–5 | 3–5 | 3–3,5 |
| капуста | 1–1,5 | 0,8–1 | 1–1,25 | 1–1,2 | 0,8–1 | 0,8–1 | 1–1,2 |
| перець | 4 | 4,5–5 | 3,5–4 | 3–4 | 2,5–3,5 | 3–4 | 4 |












Коментарі