четвер, 27 грудня 2007 07:10

Продавці ялинок ховаються від "Беркута"

Наприкінці грудня та на початку січня на кожній залізничній станції у Старосамбірському та Турківському районах Львівщини чатують лісники та наряд міліції. Вони виловлюють селян, які з найвіддаленішого району їдуть продавати ялини до Львова. Заробляють на свята продажем ялинок.

О третій ранку на вокзалі у райцентрі Старий Самбір людно. На першу електричку Сянки—Львів автобусами з"їхалися мешканці навколишніх сіл. На освітленій частині стоять лісники та міліцейський мікроавтобус.

— Три дні тому я віз дві ялинки. Прийшов на перон, а там міліція, — пошепки розповідає 40-річний Мирон із села Біличі Старосамбірського району. Чоловік не хоче називати своє прізвище, боїться, що міліціонери помстяться. — Електричка під"їжджає, а вони мене обступили. Я довго не думав — ялинки кинув за паркан, а сам скочив у поїзд. У тамбурі дивлюся — штани подер. Заробив — називається.

Електричка на зупинці стоїть три хвилини. Селяни допомагають один одному завантажити ялини. У вагоні під лавками та зверху багато скручених свіжих ялиць та сосен. Їх везуть із Турківського району.

— Виставіть ті ялинки на середину вагона, — свариться з пасажирами помічник машиніста. — Через вас люди мерзнуть. Запалю, і, не дай Бог, ялинка займеться. За 30 секунд вагон згорить.

Ніхто не реагує на зауваження. Дехто засинає на лавці. До вагона заходить провідниця. Усі чемно купують квитки.

— Ця нормальна виявилася, бо інша як причепиться, мусиш і ялинці білет купити, — говорить 47-річна Галина Кузьо з села Нижня Яблунька Турківського району. Жінка позіхає, вона прокинулася о другій ночі.

— Молю Бога, щоб у Львові ті ялинки не забрали, — додає 44-річна Оксана Ляхович із того ж села. — Сусідка казала, що на пероні за десятку пропустять.

Ляхович ніде не працює. Жінка виховує трьох дітей. Ялинками торгує, аби заробити  на новорічні та різдвяні свята. Їй допомагає 18-річний син Микола.

— Я сама проти тої ялинки, — каже Оксана Ляхович. — Нехай люди ставлять штучні. Але заборонити продавати треба всім. А то з простими смертними воюють, а лісники вантажівками ялинки вивозять. А з нас за кожен пеньок вимагають плати.

— Та вони все вирубають, скоро не будемо мати, чим у хаті припалити, — обурюється Кузьо. Турківський район — не газифікований, тому  палять дровами.

Селяни кажуть, перед зимовими святами в Турківському лісовому господарстві можна офіційно виписати ялинку. Одна невелика коштує 15 грн. Та на ринку за неї стільки не заплатять.

Багато продавців не доїжджають до Львова, виходять на станції "Скнилів". Там значно менше правоохоронців. У Львові на вокзалі пасажирів зустрічають працівники спецпідрозділу "Беркут". Вони зупиняють людей, які несуть більш як три дерева.

На ринку скупчуються покупці. Вартість ялинки — від 20 до 130 грн.

Раптом біля продавців з"являються міліціонери з "Беркута". Люди хапають товар і розбігаються. Правоохоронці виривають ялинки з рук. Із журналістами "ГПУ" спілкуватися відмовляються.

— Одного разу вони всі забрані ялинки порубали надвоє. Шкода було, але справедливо, нікому не дісталося, — каже Ляхович. — А так вони собі ті ялинки забирають. На машину повантажать. А потім люди у перекупщиків свої ялинки по шнурах упізнають.

Продавці зауважують, що найчастіше забирають ялинки у підлітків. Траплялися випадки, коли забирали і гроші.

— Та з деякими міліціонерами можна домовитися, — пояснює Кузьо. — Замовляють собі ялинку й нікого не чіпають.

Зараз ви читаєте новину «Продавці ялинок ховаються від "Беркута"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути