Ексклюзиви
субота, 02 лютого 2008 07:09

Діти ходять до школи залізничною колією

30 cічня президент України Віктор Ющенко дав доручення Кабміну прокласти кілометр дороги від райцентру Турка до села Нижня Яблунька, що у Львівській області.

Шосейна дорога від Нижньої Яблуньки до Турки має 18 км. Та йде вона лише до церкви. Від храму до початку райцентру селяни змушені ходити пішки. Улітку — полем, узимку — коліями залізниці. Щороку під колесами потягів гинуть люди. Місцеві жителі кажуть: відколи в Нижній Яблуньці проклали залізницю, на її коліях загинуло 100 осіб.

— У вересні під поїзд потрапив мій товариш Василь Бурдун. Йому було 20 років, — розповідає місцевий житель Микола Германович, 18 років. — Він повертався зі Львова додому о першій ночі. Ішов колією. Поїзд засигналив, а Василь не зміг вчасно відскочити.

У Нижній Яблуньці 2630 жителів. До Львова вони їздять електричкою Сянки–Львів. Якщо не встигають на неї, користуються маршрутним таксі, що курсує із сусіднього селища Бориня, що за 4 км. Із райцентру до Нижньої Яблуньки лише раз на день ходить маршрутка.

— Водії маршруток наше село називають божою карою, — каже Галина Ковальчин, 20 років, із Нижньої Яблуньки. — Місцеві бояться купувати машини, бо раз проїдеш — і треба ремонтувати. Двічі легковики "злітали" з дороги. А нещодавно на тому місці аварія сталася. Коли хтось у селі захворіє, "швидка" відмовляється їхати.

Селяни, які мають дітей, щоранку водять їх до школи, а після уроків зустрічають.

— Інколи вчителі беруться водити учнів. А що поробиш? — продовжує Ковальчин. — Торік у нашому селі помер батько заступника глави Секретаріату президента Ігоря Пукшина. Його не було як на цвинтар занести. Пукшин обіцяв зробити дорогу, але як почали, так і закінчили. На готовій частині траси ніякого дорожнього знаку не поставили.

Односельці почали збирати кошти на будівництво дороги. Голові Нижньояблуньської сільради Іванові Машковському кожна родина здала по 40 грн.

— Частину грошей люди назад забрали, а про решту нічого  невідомо. Коли приходили до голови за грішми, він кричав і виганяв зі свого робочого кабінету, — розповідає продавчиня крамниці Катерина Куприч, 55 років.

Виконувач обов"язків сільського голови Марія Куприч, 45 років, каже, що за зібрані гроші зробили нарізку земельного полотна.

— На інше забракло коштів, — стверджує жінка.

Учитель-пенсіонер із Нижньої Яблуньки Василь Ковальчин про проблему села написав до Віктора Ющенка.

У Турківській райраді говорять, що на сільські дороги 67 населених пунктів району виділили 100 тис. грн.

— Основна увага звертається на дороги державного значення, — зазначає депутат райради Адам Кузьо, 53 роки. — Турківський район із бідним бюджетом, тому ми не можемо на місцевому рівні профінансувати будівництво дороги.

Зараз ви читаєте новину «Діти ходять до школи залізничною колією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути