четвер, 28 жовтня 2010 06:49

Путін до Києва привіз своїх снайперів

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Активістки руху ”Фемен”
Активістки руху ”Фемен”

У середу вранці перед клубом Кабміну на столичній вул. Інститутській двоє літніх чоловіків у робах перекладають тротуарну плитку. Мають відро із цементом. Шпателем розкладають розчин у тріщини між плитками. Готуються до приїзду сюди російського прем'єра Володимира Путіна.

— Нам сьогодні начальство з районного благоустрою сказало терміново пройти тротуаром та підлатати, — каже один. Називається Олегом Васильовичем. — А то через дощ дуже слизько. Ще високий гість послизнеться чи перечепиться.

Об 11.10 на бульв. Шевченка біля пам'ятника Леніну шість активісток "Фемен", роздягнуті по пояс, протестують проти візиту російського прем'єра. Надворі холодно, вітряно, падає дрібний дощ. Учасниці з плакатами, в штучних вінках та чорних лосинах. Вигукують російською "Украина — не Алина!" (Володимиру Путіну приписують роман із колишньою гімнасткою Аліною Кабаєвою. — "ГПУ"), "Нас не нагнешь!", "Путин, трогай любовницу, а не Украину!"

Навколо зібралися два десятки фотографів та кілька перехожих.

— Акція — ідіотизм, — говорить киянин 62-річний Олексій. — Треба вирішувати практичні задачі. Гадаю, дівчатам проплатили, а Путіну від цього ні холодно ні жарко. Але весело.

Акція триває 10 хв.

— Уверена на 100 процентов, что Путин приехал загрести очередной кусок Украины, — "феменка" 22-річна Євгенія Крайзман говорить тихо, бо застудила горло.

Потім активістки вдягають куртки та йдуть бульваром у бік вул. Володимирської.

Для підготовки візиту Путіна за тиждень в Україну виїхала робоча група. У день його приїзду прибули і кілька російських снайперів, кажуть в Управлінні держохорони.

Навколо клубу Кабміну, де має відбутися зустріч Володимира Путіна з українським колегою Миколою Азаровим, огорожі. Кожну охороняють по два міліціонери в дощовиках та рукавичках. Вони дозволяють пішоходам пересуватися лише протилежним боком вулиці.

На дорозі через кожні 5 м чергують міліціонери. Дехто охороняє перекриту дорогу біля Банкової.

— Як пройти до Будинку з химерами? — питають російською дві дівчини років по 20. Показуємо і попереджаємо, що їх туди не пустять, бо до приїзду Путіна дорогу перекрили.

— Це ж треба. Ми з Донецька, вперше в Києві й через Путіна нічого не побачимо.

Даїшники на хвилину вимикають та вмикають світлофор. Перевіряють, як працює.

— Та ви шо? Путін приїде? Будемо зустрічати! — каже 30-річна Людмила Савченко. Її кіоск із квітами майже навпроти. Поряд кіоск із млинцями та гарячими напоями.

Троє жінок і двоє чоловіків у жовтогарячих жилетах із написом "ШЕУ Печерського району" підмітають асфальт. Але його знову засипає опале листя.

— Що буде, то буде, — бурмоче під ніс одна з двірничок.

За кіоском міліціонер п'є каву.

— Путін приїде пізніше. Усю дорогу не перекриють, тільки частину.

— А його спецслужби тут будуть? — питаю.

— Уже є, їх не видно. Один його снайпер сидить десь. А чого це ви розпитуєте?

Біля входу до клубу тупцяють кількасот українських та російських журналістів. Працівники Управління держохорони першими запускають російську пресу. Українці півгодини стоять під дощем. До зали, де проходитиме зустріч, теж першими впускають росіян. Ті займають найкращі місця.

— Что за беспредел? С каких пор они командуют в нашей стране? — обурюється український телеоператор.

Путін запізнюється більше як на 2 год. — триває зустріч із президентом Віктором Януковичем. На ній російський прем'єр зазначив, що підготовча робота до візиту виявилася непростою, бо треба було узгоджувати позиції та шукати компроміси. Однак прогрес є у всіх напрямках.

— Найголовніше — у результаті тієї політики, яку ви сформулювали на російському напрямку, ця політична складова трансформується в економічні результати, — говорить 58-річний Володимир Путін. — Зростання товарообігу між державами за січень–вересень 2010 року становило 77 відсотків. Фактично сягнуло докризового рівня. Це дуже позитивний фактор, який дає нам можливість сформулювати нові завдання й рухатися далі.

Зараз ви читаєте новину «Путін до Києва привіз своїх снайперів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути