субота, 02 лютого 2008 12:19

ЄС зацікавився проектом Тимошенко "White Stream"

ЄС зацікавився проектом Тимошенко "White Stream"

Європейський Союз зацікавлений у реалізації проекту "White Stream" ("Білий потік"), який передбачає будівництво нового трубопроводу для поставок газу з каспійського регіону до Європи через Україну і виконує функцію диверсифікації газопостачання.

Про це повідомив помічник координатора Європейської комісії з питань південних газотранспортних проектів коридору Схід-Захід Брендан Девлін, відповідаючи на запитання щодо серйозності намірів Єврокомісії у підтримці проекту та участі України в ньому.

"White Stream — дуже важливий проект для Європейського Союзу, і ЄС нині перебуває у процесі рішення щодо його фінансування в рамках забезпечення сталості розвитку центральноєвропейського регіону", — запевнив представник Єврокомісії.

"Причому цей проект дуже важливий із погляду безпеки енергопостачання як для України, так і для Євросоюзу. Більше того, ЄС розглядає роль цього проекту в ширшому контексті — формування всього європейського газового ринку, особливо в Центральноєвропейському регіоні", - наголосив він.

За словами Б.Девліна, технічно фінансування проекту може здійснюватися за допомогою фінансових інструментів реалізації проектів створення єдиної транс"європейської енергетичної мережі.

Як відомо, 29 січня Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко запропонувала Європейському Союзу бути партнером у реалізації проекту "Білий потік" з постачання газу до Європи.

"Так, сьогодні існує проект, який підтримується ЄС, – "Набукко". Але ми б хотіли запропонувати розглянути проект "Білий потік", який проходить територією України і також виконує функцію диверсифікації постачання газу до Європи. Цей проект може бути економічно ефективнішим, і ми б хотіли, щоб Україна і ЄС були партнерами в його реалізації", - сказала Ю.Тимошенко.

28 січня Ю.Тимошенко заявила про намір спільно з Євросоюзом побудувати новий газопровід "Білий потік", який з"єднає країни Центральної Азії з державами ЄС через Чорне море і Україну.

Ідея "Білого потоку" (White Stream) полягає в будівництві газопроводу з Туркменістану через Азербайджан в грузинський порт Супса, і потім дном Чорного моря через Крим у напрямі Європейського Союзу.

Вперше Ю.Тимошенко висунула ідею створення газопроводу White Stream ще в 2005 році, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «ЄС зацікавився проектом Тимошенко "White Stream"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути