понеділок, 23 квітня 2012 19:37

Замки Західної України валяться через недолугих реставраторів - експерт

Замки Західної України валяться через недолугих реставраторів - експерт
Володимир Ханас вивчав, як витрачають кошти, що виділяють на реконструкцію старих замків. Фото: nter.net.ua

Архітектурні пам?ятки Західної України руйнують ті, хто мав би їх ремонтувати. Про це в Тернополі заявив експерт Громадського об?єднання „Нівроку" Володимир Ханас.

Організація протягом року вивчала, як витрачають кошти, що виділяють на реконструкцію старих замків та культових споруд в Тернопільській, Львівській та Волинській областях.

„В багатьох випадках реставрація, замість допомагати пам?ятці – шкодить їй. Бо за роботу беруться непрофесіонали, а місцева влада їх не контролює. Кричущі випадки такого недбальства – реконструкція вежі монастиря в Підкамені на Львівщині, та ремонт стіни Бережанського замку на Тернопіллі", ? розповів Ханас.

ФОТОРЕПОРТАЖ: На Тернопільщині завалилась стіна середньовічного замку

У Підкамені ремонт монастиря Домініканів проводили за співфінансування держави та місцевої громади протягом 2009-2010 років. Приватна фірма освоїла більше мільйона гривень.

„Доки не чіпали – вежа стояла. Як тільки провели реконструкцію – вона обвалилася. Так само в Бережанах – фірма зняла штукатурку зі стіни, давши доступ волозі до історичного шару. Далі роботи призупинили – стіна обвалилася", ? зазначає Ханас.

Проблема з реконструкцією замків погіршується недосконалістю тендерного законодавства України, зазначає експерт. Адже місцева влада, яка обирає виконавців для реставрації, змушена надавати перевагу тому, хто пропонує нижчу ціну. Відповідно до роботи беруться ті, хто працює дешево, але в той же час працювати не вміє, зазначив експерт.

За підсумками своєї роботи дослідники зняли фільм-розслідування „Бізнес на руїнах". Його планують презентувати найближчим часом.

 

Зараз ви читаєте новину «Замки Західної України валяться через недолугих реставраторів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути