середа, 26 травня 2010 13:44

У Тернополі реставрують замок ХVІ століття (ФОТО)

З наступного тижня у Тернополі розпочнуть реставрацію Старого замку, який знаходиться в центрі міста.

Споруду вважають ровесником Тернополя - її заклали в 1540 році. Під час реставрації твердині планують використовувати технологію, подібну до тої, що використовувалася при її спорудженні.

"За радянських часів цей замок, як і всі будинки в центрі Тернополя, заляпали цементним набризком. Тепер бачимо результат - старі стіни цей набризк відторгають. Зараз він вже не оберігає замок, а навпаки затримує вологу і не дає стінам дихати і просушуватися. Фасадну частину намагались реставрувати за допомогою сучасних технологій типу "євроремонт". Але і це не підходить - вже пішли тріщини. Єдиний вихід - проста вапняна штукатурка і натуральні фарби", - розповів Gazeta.ua начальник відділу містобудування і охорони пам"яток та нагляду за будівництвом Тернопільської обладміністрації Ярослав Пелехатий.

Під час оздоблювальних робіт реставратори використають замість цементного розчину вапняну суміш з додаванням пластифікаторів. В старовину замість цих добавок у вапно кидали туші мертвих тварин та доливали сироватку з молока.

"Такі домішки давали суміші казеїн. Завдяки йому розчин в кладці з часом ставав твердішим і фактично кам"янів. Натомість традиційна бетонна суміш починає сипатися за 50 років", - додав Пелехатий.

Зараз у Тернопільському замку діє дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з греко-римської боротьби. На час реставрації спортсменів з приміщення не виселятимуть. На деякий час закриватимуть лише окремі кімнати споруди.

Оновлений замок планують відкрити до Дня міста - 28 серпня.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі реставрують замок ХVІ століття (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути