четвер, 29 квітня 2010 18:37

Хата Віри Вільотнік провалюється в підземелля

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Віра Вільотнік показує уламок стіни своєї хати у селі Вишгородок Лановецького району Тернопільщини після обвалу. Будинок жінки стоїть над підвалами старого міста. Під землю може піти уся споруда
Віра Вільотнік показує уламок стіни своєї хати у селі Вишгородок Лановецького району Тернопільщини після обвалу. Будинок жінки стоїть над підвалами старого міста. Під землю може піти уся споруда

Віра Вільотнік, 61 рік, із села Вишгородок Лановецького району Тернопільщини переселилася в літню кухню. Місяць тому південна стіна її будинку раптово провалилася під землю.

— То якраз у неділю було, перед святами, — пригадує жінка. — Вечером, година шоста, бачу — на стіні тріщинка. Я собі хоч би шо. Думаю, зашпарую. Лягла спати. У два часа ночі чую — ніби щось стукнуло. Дивлюся — на підлозі цегла лежить. Тут якраз ще одна зі стіни падає. Я крок назад — і тут вся стіна вж-у-у-ух. Провалилася.

Одноповерхова мурована хата Віри Володимирівни — у центрі села. Пенсіонерка живе сама. Чоловік помер, сини роз"їхалися. Кілька років тому допомогли матері зробити ремонт — оновили штукатурку, вставили металопластикові вікна та нові металічні двері. Два таких вікна провалилися під землю зі стіною. Вхідні двері заклинює, бо хату перекосило. Дірку на місці впалої стіни жінка завісила брезентом.

— Як лягаю спати і як стаю рано, прошу Бога, щоб перейти по подвір"ї і нічо мені не сталося, — говорить.

Чоловік ногою провалився, і якраз у глек із золотом

Сільська рада добивається в районі коштів на переселення Віри Вільотнік. Ремонтувати її хату немає сенсу.

— Вишгородку 858 років виповнюється, колись то було велике місто, — розповідає сільський голова 62-річна Галина Стасюк. — На горбі стояв замок, то старі люди кажуть, що від нього підземні ходи аж до лісу йшли. Та і підвалів великих повно. За мої пам"яті, як клуб будували, рови під фундамент копали. То один чоловік ногою провалився, і якраз у глек із золотом — тут якраз єврейське поселення було. Експертна комісія з району виявила, що хата Вільотнік збудована якраз над таким підвалом. Фундамент погано укріпили бетоном. Вода ґрунт підмила, от і сталася біда.

По-сусідству з Вірою Володимирівною живе Олексій Поворознік. На стінах його хати видно невеликі тріщини. Поворознік зводив оселю в 1970-х. Коли копав фундамент, бачив вузьке підземелля в людський ріст, довжиною близько 50 м.

— Воно якраз по центру хати йде і ген на городі закінчується, — каже. — Чому не припинив хату будувати? А що робити — у нас усе село на тих підземках побудоване.

Старі підземелля є в усіх містах, яким більш як 500 років

9 квітня 48-річна Ольга Свинтух провалилася під землю на пішохідній частині Кременця Тернопільської області, недалеко центру дитячої творчості.

— Ні з того ні з сього відчуваю, ніби нога підвернулася, і я вже кудись сунуся, — пригадує. — Провалилася на 2,5 метра, так що мене зверху видко не було. Зловилася за краї, сама не знаю як. Від страху такого крику наробила, що зразу люди збіглися. Витягли мене. Старожили потім згадали, що за Польщі тут колодязь був. За совітів усе заасфальтували.

— Років 20 тому робив дослідження в цьому місті перед побудовою музею Словацькому. То там у центрі знайшли під землею хід, в якому міг вільно пройти вершник на коні, — пригадує провідний геолог "Геоінформу України" 47-річний Василь Кітура. — Небезпека старих підземель є в усіх містах і селах, які мають більш ніж 500-річну історію. Великі підземелля будували в XVI–XVII століттях. Використовували з ціллю укриття під час монголо-татарських набігів. У цей же час споруджали глобальні підземні ходи, якими люди могли заходити в оборонні споруди.

Перед тим, як будувати помешкання, геолог радить обов"язково зробити інженерно-геологічне дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Хата Віри Вільотнік провалюється в підземелля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути