Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2012 00:00

Двоє підлітків підпалили старовинний замок

Автор: фото: reuters
  На схилі біля міста Рожнява у Словаччині горить замок XIII століття Красна Гуорка. Торік у квітні його відкрили для відвідувачів після року реконструкції
На схилі біля міста Рожнява у Словаччині горить замок XIII століття Красна Гуорка. Торік у квітні його відкрили для відвідувачів після року реконструкції

Минулої суботи біля міста Рожнява у Словаччині спалахнув замок Красна Гуорка, побудований у XIII ст. Припускають, загорівся через двох дітей, які курили неподалік.

У поліції кажуть, двоє підлітків 11 і 12 років сховалися біля підніжжя замку, щоб покурити. Запаливши сигарету, сірник кинули у траву. Та вмить спалахнула. За словацькими законами, дітей молодших 15-річного віку не можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Місцеві побачили вогонь, кинулися гасити. На підмогу прибули 84 пожежники. Вогонь вдалося загасити. Проте наступного дня замок знов почав горіти. Пожежу ліквідували.

— Повністю згорів дах, нова виставка і готична дзвіниця. Три дзвони просто розплавилися, — кажуть працівники музею.

Міністр культури Даніель Крайчер каже, від вогню вдалося врятувати близько 90% історичних колекцій, що зберігалися в замку. Серед них фотографії споруди, зроблені наприкінці ХІХ ст., давні картини й прикраси.

Красна Гуорка розташований на крутому пагорбі на сході країни. Понад півстоліття тому його внесли у список національних пам'яток культури. Замок — один із найдавніших у Словаччині, що найкраще зберігся. Торік у ньому провели реконструкцію.

Зараз ви читаєте новину «Двоє підлітків підпалили старовинний замок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути