середа, 11 травня 2011 15:53

На Тернопільщині завалилась стіна середньовічного замку
8

Фото: Фото: Володимир Якимів

В замку родини Синявських, який вважають найвизначнішою оборонною спорудою України часів ренесансу, завалилася частина стіни. Пам'ятка архітектури знаходиться в рейцентрі Бережани на Тернопільщині.

"Постраждала найстаріша частина стін зі сторони міста. Їх зводили в середині XVI століття. Працівники заповіднику оглянули місце де обвал може продовжуватися, і всю цю ділянку навкруг замку обгородили попереджувальною стрічкою. Викликали спеціальні комісії з області", - розповів співробітник Державного історико-архітектурного заповідника Бережан Володимир Парацій.

У заповіднику, який опікується замком, зазначають, що твердиня валиться через те, що з бюджету не виділяють достатньо коштів на консерваційні роботи.

"Зараз спеціалісти визначають скільки потрібно витрати на відновлення стіни після обвалу, але вже можна говорити, що сума вимірюватиметься в мільйонах", - зазначив начальник відділу містобудування та охорони пам'яток облдержадміністрації Ярослав Пелехатий.

Бережанський замок збудований родиною Сенявських в 16-18 ст. з костелом Святої Трійці 1554 р., який став родовою усипальницею Сенявських. У 17 ст. у східній частині замку вибудовано палац, який за пишне оздоблення порівнювали з краківським Вавелем. На замковому подвір'ї була побудована каплиця Святої Трійці в готичному стилі, яка служила родинною усипальницею роду Сенявських.

Бережанський замок є одним з найбільш відвідуваних в Тернопільській області. Доступ туристів до нього не обмежували. З 1999 року Бережанський замок віднесено до переліку архітектурних об'єктів України, що підлягають відновленню. Але реальних дій поки-що не помітно. Відновлювально-ремонтні роботи йдуть дуже повільно за браком коштів.

Зараз ви читаєте новину «На Тернопільщині завалилась стіна середньовічного замку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути