четвер, 03 червня 2010 19:05

Тернопільський замок реставруватимуть без цементу

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Тернопільський замок на вулиці Замковій у центрі міста. У 1944-му під час боїв за Тернопіль, він був однією з останніх споруд, в якій тримали захист німці. Червоноармійці обстріляли його артснарядами, а потім підпалили. Замок відбудували у 1956-му. Всеред
Тернопільський замок на вулиці Замковій у центрі міста. У 1944-му під час боїв за Тернопіль, він був однією з останніх споруд, в якій тримали захист німці. Червоноармійці обстріляли його артснарядами, а потім підпалили. Замок відбудували у 1956-му. Всеред

Старий замок ХVI століття у Тернополі реставруватимуть до Дня міста — 28 серпня. З міського бюджету виділили на це 1,2 млн грн. Роботи проводитимуть за технологіями, які використовували під час будівництва твердині.

— Розповіді про те, що до розчину, яким проводили кладку, додавали яйця і через це мури такі міцні — нісенітниця, — розповідає 51-річний Ярослав Пелехатий, начальник відділу містобудування та охорони пам"яток облдержадміністрації. — Насправді в розчині використовували добре вистояне вапно, в яке кидали туші мертвих тварин та лили сироватку. Ці домішки дають казеїн. Завдяки цьому елементу розчин з часом стає твердішим і фактично кам"яніє. Натомість традиційна бетонна суміш починає сипатися за 50 років.

Під час реставрації Тернопільського замку туші здохлих тварин і сироватку замінять штучними добавками — пластифікаторами. Від традиційного цементного розчину відмовляться.

— За радянських часів цей замок, як і всі будинки в центрі Тернополя, заляпали цементним набризком, — продовжує Пелехатий. — Тепер бачимо результат — старі стіни відторгають. Фасадну частину пробували реставрувати за допомогою сучасних технологій типу євроремонт. Але і це не підходить, уже пішли тріщини. Єдиний вихід — проста вапняна штукатурка і натуральні фарби.

Використовували  вапно, в яке кидали туші мертвих тварин

Деякі елементи Тернопільського замку в аварійному стані. Зокрема велика тріщина утворилася на північній стіні. Аби її ліквідувати, реставратори укріплюватимуть фундамент. Навколо замку понизять рівень землі. Тернополяни вперше після повоєнної відбудови побачать його бійниці.

Зараз у приміщенні твердині діє дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з греко-римської боротьби. На час реставрації споруди спортсменів не виселятимуть. На деякий час закриватимуть лише окремі кімнати.

Ремонту потребують дві тисячі споруд

В інших областях Західної України цього року не реставруватимуть жодного великого архітектурно-історичного об"єкта. На Закарпатті ремонтуватимуть хіба частину Ужгородського замку — за 150 тис. грн. На Буковині діє обласна програма "Збереження архітектурно-історичних об"єктів". У списку є 2 тис. споруд, паркових елементів. Що реставруватимуть цьогоріч, іще не вирішили. Запланували витратити 150 тис. грн. А потрібні 2 млн.

— На реставрацію пам"яток архітектури в Україні цього року виділили всього-на-всього 5 мільйонів гривень. Цієї суми не вистачить на відновлення навіть тих пам"яток, які найбільше цього потребують, — каже мистецтвознавець 83-річний Борис Возницький. — Тут можуть допомогти міські ради. Але 50 чи 100 тисяч гривень, які вони дадуть, мало змінять ситуацію. Можливо, суттєвіші кошти виділять наступного року. Це пов"язано із Євро-2012. Країні буде соромно, якщо іноземні вболівальники побачать напівзруйновані пам"ятки.

Зараз ви читаєте новину «Тернопільський замок реставруватимуть без цементу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути