пʼятниця, 30 травня 2008 09:19

У Києві торгують грибами, ягодами і рибою з цезієм і стронцієм

Ягоди і гриби з чорнобильської зони, рибу, виловлену в річці Прип"ять і багато інших "дарів" чорнобильської природи на сьогоднішній день можна без проблем придбати в столиці, пише газета 24.

Видання захотіло само перевірити, скільки стронцію і цезій міститься в купленій рибі, ковбасі, молоці і сирі.

Зробити це не було важким завданням: столична СЕС безкоштовно перевірить куплені вами продукти, а за 205 гривень - будматеріали.

Володимир Журавльов, інженер радіологічного відділу столичної санепідемстанції розповів, що "якось ми перевіряли сосиски, і, уявіть, кількість цезію-137 і стронцію-90 в них у декілька разів перевищувала норму".

"Добре, що сосиски ще до перевірки вилучили з продажу", - зазначив він.

Як пише газета, влітку торгові точки санітарні лікарі перевіряють не рідше за три рази на тиждень. Кажуть, що інколи доводиться ходити з міліцією, оскільки добровільно жоден продавець на ринку не хоче віддавати навіть зовсім трохи свого товару на перевірку. Більше всього радіонуклідів медики знаходять в грибах і чорниці. Але бувають вони і в м"ясі.

За даними видання, нещодавно в СЕС привезли тушу підстріленого на полюванні кабана. Вердикт перевірки: їсти свинину строго заборонено.

Минулого року СЕС разом з Управлінням ветеринарної медицини зробила трохи більше 576 тис проб. У 19 з них цезій і стронцій просто зашкалював. Це були ягоди з смт Малина і міста Овруча Житомирської області, сіл Немішаєво Київської області, Ківерці Волинської області, а також гриби і дичина з Вишгородського і Поліського районів Київщини.

За словами Журавльова, цього року всі аналізи були хорошими. Але в той самий час, як він зазначив, це лише справа часу. Інженер радіологічного відділу із власного досвіду знає, що серед тих дарів лісу, які незабаром наповнять ринки і супермаркети, будуть радіоактивні продукти.

Саме тому лікарі закликають городян перевіряти куплене - особливо на стихійних ринках. Тим більше що всі аналізи в СЕС зроблять абсолютно безкоштовно. Для цього треба лише узяти кілограм або літр продукції і написати заяву на ім"я головного санітарного лікаря Києва.

Кореспонденти видання рано вранці вирушили на стихійні ринки за покупками. Лікарі порадили брати домашнє м"ясо і молоко, річкову рибу, буряк, редиску, лісові ягоди і гриби - саме в цих продуктах може бути підвищений вміст радіоактивних ізотопів.

Повідомляється, що перша покупка була зроблена недалеко від метро "Позняки" - придбали домашнє молоко. Бабуся-продавець запевняла в його екологічній чистоті. Товар вона привезла з села Рожев Макарівського району, що в п"ятдесяти кілометрах від столиці.

Далі біля Дарницького вокзалу узяли кілограм свіжого сиру з селища Бабінці Бородянського району - близько тридцяти кілометрів на північний захід від Києва. Продавець ніяк не могла зрозуміти, чому ми вирішили брати її товар, не спробувавши. Жінка навіть образилася і відмовилася продавати, поки ми не з"їмо шматочок і не похвалимо. Довелося поступитися. Біля станції метро "Лісова" купили дві палиці підозріло дешевої ковбаси нібито з Хмельницької області - півкіло коштувало всього 10 грн.

На стихійному ринку біля станції "Лукьянівська" отримали три буряки, вирощені в Мотижіні, - село знаходиться в тридцяти кілометрах від Києва в західному напрямку. Біля метро "Нивки" купили редиску, привезену з городу біля Броварів. А ось знайти свіжу рибу на стихійних ринках не вдалося - довелося брати на стаціонарному базарі на вулиці Щербакова. Покупки обійшлися в 100 грн. Потім всі їх відправили до міської СЕС.

Газета пише, що лабораторія, де перевіряють продукти, - це невелика кімната, заставлена старими комп"ютерами і різними пристроями. Тестування почали з сиру. Насамперед його зважили - продацевь не обдурила, продала рівно кілограм. Потім продукт висипали в спеціальний лоток, який встановили в гамма-спектрометр - апарат для вимірювання спектру гамма-випромінювання. Попутно поцікавилися, чи можна ходити з дозиметром в руках по ринку і відразу на місці перевіряти продукти. Розсміявшись, Журавльов пояснює, що це безглуздо - дозиметр не в змозі уловити таку слабку активність, яку можуть проявляти продукти.

На комп"ютері лаборант запустив спеціальну програму, що розшифровує сигнали від спектрометра. П"ятдесят хвилин потому Журавльов показує результати - зразок містить лише природний радіонуклід калій-40, який є у всіх продуктах. У молоці теж не опинилося радіоактивних добавок, хоча саме молоко - основний показник радіаційної зараженості місцевості.

За словами фахівця, "корови пасуться на великій території, якщо хоч десь трава містить цезій-137 і стронцій-90, то вони обов"язково виявляться".

"Якщо з молоком з Рожева все нормально, то, швидше за все, і в інших продуктах з села Рожев не буде відхилень", - зазначив він.

У підозріло дешевій ковбасі і буряках техногенні радіонукліди також не виявилися. Зате, як тільки порубані тушки судака потрапили в спектрометр, комп"ютер видав наявність цезію-137 - 16,1 Бк/кг. Ця доза в дев"ять разів менше максимально припустимої, але ж і норма в Україні - поняття відносне.

За словами Журавльова, у нас ніхто ніколи не вивчав вплив невеликих доз техногенних радіонуклідів на людину. Тому не виключено, що після того, як ви з"їсте цю рибу, в організмі почнуться необоротні процеси. Щоправда, вихід є - перед приготуванням рибу можна замочити на півгодини в оцті. За словами Журавльова, це допоможе очистити її від частини небезпечних радіонуклідів, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Києві торгують грибами, ягодами і рибою з цезієм і стронцієм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути