Ексклюзиви
середа, 19 червня 2024 16:50

За вказівкою Єрмака в уряді і парламенті провалюють одну з реформ - Центр протидії корупції

Кабінет міністрів і Верховна Рада провалюють реформу Бюро економічної безпеки за вказівкою керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Про це у середу повідомив Центр протидії корупції.

Автор: antac.org.ua
  Юлія Свириденко та Андрій Єрмак
Юлія Свириденко та Андрій Єрмак

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, головою якого є нардеп Данило Гетманцев, розглянув до другого читання законопроєкт про реформу БЕБ №10439.

У фінальному тексті законопроєкту не враховані норми та поправки, які забезпечують незалежний склад атестаційних і кадрових комісій, повідомляє ЦПК.

Із засідання фінансового комітету сьогодні стало відомо, що таку версію проєкту запропонувала підтримати парламенту перша віцепрем'єрка Юлія Свириденко, яка відповідальна за переговори з міжнародними партнерами щодо реформи і брала участь у вчорашній зустрічі з послами країн "Великої сімки", пишуть.

Гетманцев повідомив, що на тій зустрічі "не було досягнуто однозначного рішення". Останнє означає, що партнери не погодили запропонований підхід, каже Центр протидії корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник директора ДБР під час війни розжився елітними апартаментами за $900 тисяч - ЗМІ

За інформацією ЦПК, у відповідних переговорах також брав участь Єрмак.

"І саме він дав вказівку підтримувати текст, який не погодили партнери і який виключає незалежних експертів з процесів атестації та відбору персоналу", - повідомляють.

Реформа БЕБ включно з очищенням органу, є вимогою програми фінансування від Міжнародного валютного фонду, а також за програмою Ukraine Facility від Європейського Союзу і прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів Америки, пише ЦПК.

"Саме незалежний склад атестаційних комісій є гарантією очищення БЕБ та може забезпечити можливість звільнення недоброчесних співробітників. Відмовляючи включити до складу атестаційних комісій незалежних експертів від партнерів уряд та парламент фактично проігнорували вимоги партнерів та поставили під загрозу всю процедуру атестації", - сказала заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції Олена Щербан.

Затверджена профільним комітетом редакція законопроєкту також не передбачає включення експертів міжнародних партнерів до складу кадрових комісій, які мають відбирати нових співробітників БЕБ, повідомляють.

"У тексті законопроєкту також залишають можливість конкурсній комісії з обрання директора БЕБ вибрати двох переможців конкурсу замість одного. Останнє створює передумови для політичних торгів з переможцями перед призначенням", - пише ЦПК.

Бюро економічної безпеки - правоохоронний орган у сфері охорони економічної безпеки держави.

Верховна Рада ухвалила закон про БЕБ у січні 2021 року. Кабінет міністрів утворив бюро у травні того ж року. БЕБ запрацювало у листопаді 2021-го.

У квітні парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт №10439.

Зараз ви читаєте новину «За вказівкою Єрмака в уряді і парламенті провалюють одну з реформ - Центр протидії корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути