четвер, 01 грудня 2011 19:04

Родині загиблого українського пілота не можуть виплатити страховку

28 листопада минули роковини з дня загибелі екіпажу військово-транспортного літака ІЛ-76 у пакистанському місті Карачі. Тоді через технічну несправність відмовили двигуни і почалась пожежа. Щоб заповнений пальним літак не впав на багатолюдне місто, пілоти спрямували транспортний засіб у передмістя. Загинули 8 членів екіпажу: 7 українців і 1 росіянин та 20 пасажирів. За героїзм Фонд Пінчука відзначив екіпаж національною премією "Гордість країни" у квітні 2011 року, в номінації "Видатний приклад відваги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Вінниччині впав літак Ан-2, пілот загинув на місці

- Вручили статуетку доньці командира екіпажу Тараса Нижника. Вона віддала її в музей військово-транспортної авіації в Кривому Розі. Три льотчика були звідти. На врученні був Посол Пакистану в Україні Ахмад Наваз Салім Мела. Сказав, що весь екіпаж у них визнали героями, - розповідає вдова пілота Сергія Дядечка Маргарита, 48 років, з Вінниці. - А в Україні нам навіть не дають статуса родини загиблого військовослужбовця. Чоловік був тоді на пенсії, і працював на російську компанію. В Україні висококваліфіковані спеціалісти нікому не потрібні. Ми вже й до міністра оборони Михайла Єжеля дійшли. Сказав: "Ми їх туди не посилали".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілоти літака Як-42 , що розбився під Ярославлем, летіли під дією наркотиків

Жінка переводить подих, мовчить.

- Коли служив, ночами викликали, постійно на польоти посилали. Тоді був потрібен. А тепер - все, списали, - витирає очі. - І премія ця — неофіційна. А офіційно наших чоловіків героями не визнають. І страховки досі не виплатили. Там справа в тому, що фірма російська, борт грузинський, екіпаж український, а впали на пакистанській землі. Хоча депутат Арсеній Яценюк обіцяв свою юридичну підтримку. Після вручення "Гордості країни" на фуршеті ми спілкувались і з Пінчуком, і з Яценюком. Тепер навіть сумніваюсь, чи дадуть взагалі ту страховку за смерть. А вона б нам стала в пригоді. Донька у Львівській художній академії навчається. Син закінчив університет, але роботи немає. Підробляє ремонтом комп'ютерів. І бачу, вже очі в нього в інший бік дивляться. Подумує за кордон їхати, бо в нас не цінують спеціалістів з освітою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іранський пілот примудрився посадити пасажирський літак без одного шасі

Опускає голову, підпирає рукою підборіддя.

- Я теж дуже хочу на роботу вийти. Тільки ось розберусь зі справами. І в Кривий Ріг обов'язково поїду, в музей. Там мали експозицію присвятити нашому екіпажу, - замовкає. - Ми, дружини військових, завжди були вдома, піклувались про дім і дітей. Навіть не знаю, чи вдасться знайти якусь роботу. Донька, поки навчається, буде отримувати 30 процентів пенсії чоловіка. Це десь тисячу гривень. Ще два з половиною роки їй вчитись. Потім – не знаю.

Сергія Дядечка поховали на кладовищі біля Вінниці в селі Лука-Мелешківська.

Зараз ви читаєте новину «Родині загиблого українського пілота не можуть виплатити страховку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути