понеділок, 30 листопада 2015 08:00

Кривавий розгін Майдану. Мітинг переростає в революцію (30 листопада)
9

 

Ніч на 30 листопада 2013 року стала переломною для революції.

Близько четвертої години ранку "Беркут" почав силову зачистку Майдану Незалежності. Зі щитами та в повній екіпіровці силовики з особливою жорстокістю били мітингувальників, які мали на плечах лише українські прапори. Молоді люди падали зі стели Незалежності, а "беркутівці" добивали їх ногами і кийками, не дивлячись, чи то хлопці, чи дівчата.

"Майдан розігнали за 10 хвилин. Близько четвертої ранку під приводом встановлення ялинки прибрали паркан, що відділяв "беркутівців" і протестувальників. На цей момент на Майдані було 200 мітингувальників, у той час як "беркутівців" було вдвічі більше – близько 500 осіб. Спочатку силовики просто підходили і витісняли людей, вони не чіпали тих, хто тікав. Але потім без попередження вони почали наступати і бити всіх підряд, деяких тягнули за волосся по асфальту", - зазначив очевидець.

"Майдан по-звірячому зачистили. Десятки поранених. Десятки затриманих. Такого Україна ще не бачила", - написав депутат Андрій Шевченко у своєму Twitter.

 

У ту ніч міліція доставила у Шевченківський відділ міліції більше 30 осіб. 79 людей у ході силового розгону були поранені, у тому числі 7 міліціонерів.

Від переслідування "Беркута" мітингувальники тікали до Михайлівського Золотоверхого собору, там їм відкрили браму і прихистили.

 

Акції за євроінтеграцію переросли у протести за безпеку людини.

"Я глибоко обурений тими подіями, які відбулися вночі на Майдані Незалежності. Я засуджую дії, які призвели до силового протистояння та страждань людей", - написав Янукович на своєму сайті, пообіцявши покарати винних.

У міліції ж повідомили, що розгін Майдану було проведено для того, щоб забезпечити безперешкодний проїзд техніки для подальших робіт із підготовки до Новорічних свят.

 

На Михайлівській площі збирається стихійний мітинг. Без жодних закликів сюди вийшли близько 30 тисяч осіб. Обурені люди вимагали покарання винних у побитті дітей. На площі цілий день лунали заклики: "Україно, вставай! Київ, виходь!".

Там же починають формуватися загони самооборони. Молоді люди вишикувалися в шеренги і заблокували підхід до Михайлівської площі з боку Трьохсвятительської.

 

Тоді ж виникло об'єднання київських автомобілістів – Автомайдан.

Російські ЗМІ по-своєму інтерпретуювали події в центрі Києва. На державному телеканалі "Росія 24" вийшов в ефір сюжет, згідно з яким бійці "Беркута" звільнили Майдан від агресивних протестувальників. Російські журналісти кажуть, що співробітники спецпідрозділу змушені були застосувати силу з метою самозахисту.

Зараз ви читаєте новину «Кривавий розгін Майдану. Мітинг переростає в революцію (30 листопада)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути