Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2018 16:08

У Київській Русі говорили українською - Мушкетик

У Київській Русі говорили українською - Мушкетик
Юрій Мушкетик: "Наша мова – прадавня, одна з найдавніших мов на нашому континенті". Фото: Аргумент

Український письменник Юрій Мушкетик вважає, що сьогодні треба підняти всі проукраїнські сили для повноцінного і широкого утвердження української мови на теренах держави. Вона має дуже давнє походження - з часів Київської Русі.

"Колись російського історика Карамзіна запитали, якою була мова Київської Русі. Він відповів, що це була "мова, якою розмовляють в Малоросії". Тобто українська мова. Це було в 1740 році.Пізніше це саме підтвердив й історик Ключевський. Ще за часів кесаря Юстиніана в 527 році, приїжджав до Константинополя князь Кий. Тому наша мова – прадавня, одна з найдавніших на нашому континенті. Нам треба це утверджувати всіма силами науковими і політичними. Щоб народ знав, хто ми і звідки пішли. Наша мова – одна з найрозвиненіших у світі. Через це вона має найбільше право на утвердження", - сказав письменник у інтерв'ю каналу "Український репортер".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко зробив помилку, відмовившись від Року утвердження державної мови - Жулинський

9 лютого колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, і 6 Віктор Ющенко звернулися до нинішнього глави держави Петра Порошенка. Просять оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.
"Реалізація вашої ідеї та заходів щодо оголошення 2017-го Роком англійської мови в Україні вже принесла суттєві результати для розвитку науки й культури, утвердження нашої країни у світі та незмінності євроінтеграційних прагнень України", — пишуть автори звернення.
У грудні 2017-го проголосити Рік утвердження державної мови просили ініціативна група "Першого грудня" та Світовий конгрес українців.

Зараз ви читаєте новину «У Київській Русі говорили українською - Мушкетик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути