Ексклюзиви
четвер, 19 січня 2017 11:22

Кубань, Ставрополля, більша частина Вороніжчини — це все було українськомовне

Кубань, Ставрополля, більша частина Вороніжчини — це все було українськомовне

Уся Кубань, Ставрополля, більша частина Вороніжчини — це все було українськомовне населення. Першу карту поширення української мови створили 871 року. Її пізніше "батько всіх народів" Сталін перекроїв по-своєму.

Про це заявив директор Інституту української мови Національної академії наук України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко в Конституційному суді. Він розглядає депутатське подання щодо конституційності скандального мовного закону "Ківалова-Колесніченка".

"На цій карті, якщо було менш як 60 процентів україномовного населення, то спеціально позначали. Усе точно передано. Берестейщина, Брестська область, частина Польщі аж під Люблін, Східна Словаччина, Південна Гуцульщина і Південна Буковина - це все україномовні землі", - наголосив Павло Гриценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мова, вирощена в горщику для квітів, не проросте на піску"

"На цих територіях віддавна церкви були, так звана Митрополія Київська. Тим паче, в Румунію українці принесли книгодрукування. А найдавніші пам'ятки української мови - це пам'ятки, написані у Сучаві, тепер це Румунія, кінець XIII – XIV століть, староукраїнською мовою", - продовжує професор.

"Міф про російський Донбас, коли ще 200 кілометрів на схід була Україна і Азовське море було внутрішньоукраїнським, - це результат реалізації змішування народів. Український хлопець ніколи не служив Україні, його треба було відправити десь, щоб він забув українську мову. Сюди присилали інших. Це доктрина змішування. Тому говорити, що росіяни є одним із корінних народів тут, в Україні, - неправильно", - пояснив науковець.

Закон "Про засади державної мовної політики" Верховна Рада прийняла 5 червня 2012 року в першому читанні 234 голосами. Він істотно розширює використання регіональних мов, містить неоднозначне визначення терміну "рідна мова", трактуючи його так: "рідна мова - перша мова, якою особа оволоділа в ранньому дитинстві".

Визначення терміну "рідна мова" в законі неточне і некоректне, бо з нього випливає, що рідною мовою може бути чужа мова, якщо за певних обставин людина оволоділа нею першою - такий висновок Головного науково-експертного управління ВРУ.

Подання про скасування закону Ківалова-Колесніченка надійшло до КС у липні 2014 року. Його не розглядали два роки через небажання посилювати напругу в суспільстві. До справи взялися в листопаді 2016-го.

_

Зараз ви читаєте новину «Кубань, Ставрополля, більша частина Вороніжчини — це все було українськомовне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути