четвер, 13 жовтня 2016 13:05

"Мова, вирощена в горщику для квітів, не проросте на піску", - лауреатка Шевченківської премії

"Мова, вирощена в горщику для квітів, не проросте на піску", - лауреатка Шевченківської премії

"Слова можна вивчити, але інтонація, мелодика – все це від материнської школи". Українська письменниця та лауреатка Шевченківської премії Галина Пагутяк впевнена, що літературна мова виростає з діалектів шляхом тривалої селекції. Про це вона написала у своєму блозі "Материнська школа".

"Письменники, які народились і виросли в селі, як правило, добре відчувають мову, і перехід до літературної дається їм легко, майже непомітно. Кожній дитині потрібне якісне і природне мовне середовище", - пише Пагутяк.

Письменники, які в побуті спілкують російською, а пишуть українською, дуже багато втрачають, зазначає авторка блогу. "Не завжди вони у тому винні – їм не пощастило пройти материнської мовної школи".

Мовною школою Галина Пагутяк називає посиденьки у свято чи після денної праці бабусь, старших сусідів. Саме це задавало дитині ритму мовленню на майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галина Пагутяк написала книжку про дике весілля

"Мова, вирощена в горщику для квітів, не проросте на піску чи на камені, а піску, каміння і звалищ в Україні дуже багато. Дитина до трьох років, а часом і до шести, має змогу пройти материнську мовну школу, якщо мати це усвідомлює", - пише у блозі авторка.

У галицьких містах природне середовище для мови зберегли передміщани. Для них материнська мова була ще й мовою церкви.

"Літературна мова виростає з діалектів шляхом тривалої селекції, тому теж є природною, таким собі світським храмом. У пострадянських республіках зараз відбувається відновлення материнської школи. Ще років двадцять і вони скинуть з себе тягар мовного приниження. Але в Україні все невизначено й непевно", - пише Пагутяк.

На дискредитацію мови і національної культури працюють легіони манкуртів і агентів ворожої держави, які мають вплив на молодь.

"Вони роблять усе, щоб стареньку матір прогнав багатий син, аби не світила латками перед гостями з Євросоюзу, і готова була повернутися в московське ярмо", - закінчує авторка.

Галина Пагутяк народилася в селі Залокоть (Львівська область). Вважає себе нащадком валаського господаря Дракули. Закінчила українську філологію Київського державного університету ім. Шевченка. Вона - членкиня Національної спілки письменників України. Живе у Львові.

Зараз ви читаєте новину «"Мова, вирощена в горщику для квітів, не проросте на піску", - лауреатка Шевченківської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути