Ексклюзиви
субота, 10 серпня 2024 09:51

Почав діяти антиукраїнський мовний закон

Почав діяти антиукраїнський мовний закон
Активісти пікетували будівлю Конституційного суду із вимогою скасувати закон Ківалова-Колесніченка Фото: radiosvoboda.org

Закон України про засади державної мовної політики набув чинності 10 серпня 2012 року. Неофіційно відомий під назвою закон Ківалова-Колесніченка.

Державною мовою визнавав українську, втім значно розширив використання регіональних мов, якщо кількість їхніх носіїв складала не менше 10% населення регіонів. Зобов'язав органи державної влади, місцевого самоврядування, установи й організації сприяти розвитку, вживанню і захисту таких мов. Дозволяв вільно впроваджувати їх в усіх сферах суспільного життя, зокрема в освіті, науці й культурі.

Поняття "рідна мова" законом було визначено за першу мову, якою людина оволоділа у ранньому дитинстві - тобто рідною для українців могла бути й іноземна, якою першою оволоділи за певних обставин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 16 липня 2019 року набув чинності мовний закон

Закон розкритикували в Україні й поза її межами, як спрямований на знищення української мови і такий, що суперечить Конституції України. Викликав масові акції протесту. На думку багатьох експертів, мав на меті спровокувати в Україні громадянський конфлікт.

13 лютого 2015 року Конституційний суд відкрив провадження щодо закону. А за 3 роки визнав його неконституційним і таким, що втратив чинність.

У лютому 2014 року Верховна Рада скасувала дію закону про засади державної мовної політики, авторства Ківалова та Колесніченка. Тоді за проголосували 232 депутати.

Зараз ви читаєте новину «Почав діяти антиукраїнський мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути