Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 18:59

На Трифона заговорюють мишей

9 лютого, понеділок — перенесення 438 року до Константинополя мощів святителя Івана Золотоустого з міста Комани в Абхазії, де він помер 407-го дорогою на заслання. Туди його відправили після наклепу імператриці Євдоксії за викриття пороків Візантії.

10 лютого, вівторок — вшанування Суморинської чудотворної ікони Божої матері. 1554 року її перенесли з Прилуцького монастиря до Спасо-Суморинського в російському місті Тотьма. До ікони звертаються з молитвою про зцілення від тяжких хвороб. Якщо на Юхима вітер — чекай сирого літа.

11 лютого, середа — перенесення мощів священномученика Ігнатія Богоносця (І–ІІ ст.). Народився в Сирії в останні роки життя Ісуса Христа. Це його той узяв на руки і промовив: "Якщо не навернетеся, й не станете, як діти, не потрапите до Царства Небесного". За християнську віру прийняв мученицьку смерть на арені римського Колізею.

12 лютого, четвер — собор трьох вселенських учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова й Івана Золотоустого. 1084 року митрополитові Євхаїтському Івану явилися три святі й оголосили, що вони рівні перед Богом. Наказали установити спільний день їхньої пам"яті. На Трьох Святих утримуються від роботи по господарству, щоб не накликати хвороби й збитки.

13 лютого, п"ятниця — святих мучеників, безсрібників Кира-лікаря, Івана-воїна, мучениці Афанасії та її доньок Феодотії, Феоктисти, Євдокії. Їх стратили в єгипетському місті Канопа (ІV ст.). Закінчується перша половина холодного півріччя: "Анастасія — холодів половина".

14 лютого, субота — святого мученика Трифона. Зцілював хворих, допомагав стражденним, вимагаючи віри в Ісуса Христа, якою він їх зціляв (ІІІ ст.). До Трифона звертаються з молитвою у скруті, під час голоду. На Трифона заговорюють мишей, щоб не псували скирти хліба. Якщо цього дня на небі багато зірок, зима буде тривалою, а весна — пізньою.

15 лютого, неділя — Стрітення Господнє. На сороковий день від народження Ісуса Марія та Йосип понесли Його до Єрусалимського храму. Їх зустріли старець Симеон і пророчиця Ганна. Якщо на Стрітення мороз — чекай ранньої весни, хуртовина — весна буде непогідною, відлига — дощовою. Освячену в церкві, набрану зі стріх і талого снігу стрітенську воду вважають цілющою. Цього дня пекли коржі, які давали хворим разом зі стрітенською водою. Від грому і блискавки полум"ям свічки ставили хрести на сволоку, одвірках дверей і вікон. Дітям нею підсмалювали волосся, щоб не боялися грози. Якщо цього дня тріщать свічки у церкві, літо буде грозовим.

Зараз ви читаєте новину «На Трифона заговорюють мишей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути