Ексклюзиви
четвер, 06 серпня 2009 16:39

На Стефана коням розчісують гриви

10 серпня, понеділок — Смоленської ікони Божої Матері "Одигітрії" (Провідниці), написаної євангелістом Лукою. Знаходилася у вежі (пиргосі) храму в Константинополі, за що дістала назву Пирогоща. Ікону привезли до Києва в ХІ ст. і помістили в храмі на Подолі. До неї зверталися з молитвою про перемогу над ворогом. Князь Володимир Мономах передав образ до Смоленська. Ікону шанують як охоронницю людей, худоби й будівель від пожежі. Свято "громове": утримуються від роботи в полі, біля копиць закопують шкаралупу крашанок, аби блискавка не знищила врожаю.

11 серпня, вівторок — святого мученика Каллиника, який проповідував в місті Анкері, нині Анкара в Туреччині (ІІІ–ІV ст.). Прийняв мученицьку смерть на вогнищі, але тіло святого залишилося неушкодженим. Дозріває калина, й цього дня печуть "калинники" — житній хліб із ягодами калини.

12 серпня, середа — апостолів Сили, Силуана, Крискента, Єпенета й Андроника (І ст.). Проповідували Євангеліє в малоазійських містах. Згадують святого Івана Воїна (ІV ст.), воєначальника часів імператора Юліана Відступника. Роздав майно бідним, заповів поховати себе разом зі старцями й подорожніми, якими опікувався за життя. Іван Воїн — покровитель мандрівників, рекрутів, воїнів. Свічка, поставлена перед іконою святого донизу полум"ям, допомагає віднайти крадене й покарати злодія. Посіяна на Силу й Силуяна озимина буде "сильною" — вродить.

13 серпня, четвер — праведного Євдокима, правителя Харсіанської області в Малій Азії (ІХ ст.). Уславився справедливістю, захистом бідних, сиріт і вдів. Відбуваються Євдокимові заговини на Успенський або Спасівський піст (до 28 серпня, свята Успіння Пресвятої Богородиці). На Спасівку жінки утримуються від прання й важкої роботи.

14 серпня, п"ятниця — семи мучеників Маккавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлизара, Євсевона, Аліма, Маркела, матері їхньої Соломонії та вчителя Єлеазара (166 р. до Р.Х.). У церкві на утрені виносять Чесний Хрест, покладають на аналой, прикрашають квітами й зіллям, яким зцілюють людей і худобу. Освячують воду в річках, ставках, колодязях, звідси назва "Спас на воді", "Мокрий Спас". На Маковія святять букети квітів, мак і мед у стільниках.

15 серпня, субота — перенесення мощей першомученика архідиякона Стефана до Константинополя (V ст.). Свято коней: дають їм подвійну мірку вівса, дають відпочити від роботи, миють і розчісують гриви.

16 серпня, неділя — преподобного Антонія Римлянина (ХІ ст.). Антонів день показує погоду: сильний вітер — на сніжну зиму, жарко — жовтень буде теплим.

Зараз ви читаєте новину «На Стефана коням розчісують гриви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути